Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tarih verildi, yeni bir dönem başlıyor: Elektrikli ve pilotsuz hava taksileri yolda

Düzenleyen: / Kaynak: Akşam
Tarih verildi, yeni bir dönem başlıyor: Elektrikli ve pilotsuz hava taksileri yolda

TEKNOLOJİ Haberleri  / Akşam

Elektrikli ve pilotsuz hava taksileri ile havacılıkta yeni bir dönem başlıyor. İlk hizmetini 2024 yılında vermeye hazırlanan şirket, hava yoluyla ulaşımı daha ucuz ve verimli hale getirmeyi hedefliyor.

Havacılıkta yeni bir dönemi başlatacak olan hamle ABD'li şirket Xwing'den geldi. Şirket, bir uçağın kalkışını, uçmasını ve inişini tamamen otomatikleştirmek için mevcut uçuş kontrol sistemleriyle birleştirebilen bir yazılım geliştirdi. Şirket, bu girişimle hava yoluyla gidip gelmeyi daha ucuz ve daha verimli bir ulaşıma dönüştürmeyi amaçlıyor.

Silikon Vadisi girişimi, pilotsuz uçabilen standart uçaklar yapma konusunda uzmanlaştı. Elektrikli ve insansız hava taksileri için hazırlanan şirket, ilk hava taksisi hizmetini 2024 yılı sonuna kadar pilotlarla birlikte başlatmayı umuyor.

AFP'de yer alan habere göre; Xwing başkanı ve kurucusu Marc Piette, "Burada endüstrinin oldukça dramatik bir dönüşüm geçirdiğine inanıyoruz. Birkaç yıl içinde bölgesel veya uzun mesafelerde elektrikli uçakların ağlarını görmeye başlayacaksınız ve bu oldukça farklı bir manzara olacak" diyor.

DAHA FAZLA OTOMASYON, DAHA AZ RİSK

Xwing'in yöneticileri, tam otomatik uçakların daha büyük güvenlik açığına neden olacağı fikrinin aksine daha fazla otomasyonun uçuş risklerini azaltabileceğini savunuyor. Piette, "Havacılıktaki kazaların çoğu tarihsel olarak pilot hatalarından kaynaklandı. Bunların oldukça karmaşık sistemler olduğunu söyleyebilirim ve bir uçağı uçurması gerektiğinde pilot üzerinde çok fazla zihinsel iş yükü var. İşte bu yüzden otomasyon yardımcı olabilir, çünkü bu iş yükünü azaltabilirsiniz" diye konuştu.

Kameralar, radarlar ve diğer sensörlerle donatılmış iyi havalarda sorun yaşamayan Cessna Caravan'ın kötü hava koşullarına kendi başına karşı koyabilmesi için çalışılıyor.

HEDEF 2024 SONU

Şubat ayında, Joby'nin elektrikli VTOL'si (eVTOL), limitlerinin üzerindeki hızları test ederken uzaktan pilotlu bir uçuş sırasında düştü. Başka bir şirket olan Archer ve Joby'nin eVTOL'leri helikopterlere benziyor ancak tek kanatlı ve çok pervaneli. İlk hava taksisi hizmetini 2024 yılı sonuna kadar pilotlarla birlikte başlatmayı umuyorlar.

"GÖKYÜZÜNDEKİ UBER"

Google'ın kurucu ortağı olan Larry Page'in ve Boeing'in şirketi Wisk Aero, özerk bir eVTOL üzerinde çalışıyor. Archer, United Airlines'tan 200 ön sipariş aldı ve başlamak için Los Angeles ve Miami'yi hedefliyor.

Projenin 10 yıl içinde tamamlanmasının beklendiğini söyleyen Archer'in başkan yardımcısı Louise Bristow, "Gökyüzünün Uber'ini inşa ediyoruz" diyor.

HAVACILIK İÇİN ASANSÖR ÖRNEĞİ

"Bilgisayar korsanları uzaktan kontrolü ele geçirirse ne olur?" sorusuna Marc Piette, "Uçak tehlikeli emirlere uymayı reddedecek şekilde tasarlandı" diye cevap verdi. Piette, "Asansörler bulunduğunda, insanlar onları operatörsüz kullanmaktan korkuyordu. Bugün soru sormadan düğmeye basıyoruz. Havacılık için de aynısı olacak" dedi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Akşam
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...