Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Yerli ve milli 5G cihazlar piyasaya çıkacak
Teknoloji

Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Yerli ve milli 5G cihazlar piyasaya çıkacak

Son Güncelleme: 23 Haziran, 2022 - 13:43
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Yerli ve milli 5G cihazlar piyasaya çıkacak
Fotoğraf Başlığı Bakan Karaismailoglu duyurdu: Yerli ve milli 5G cihazlar piyasaya çikacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli 5G ürün geliştirerek piyasaya sürüleceğini açıkladı. Karaismailoğlu, yerli ve milli ürünler kullanılarak oluşturulan uçtan uca 5G şebekesi üzerinden ticari 5G telefonlar aracılığıyla çeşitli 5G arama ve veri aktarımı senaryolarının test edildiğini söyledi.

Kaydet
a- | +A

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, 5G’nin milli güvenlik açısından son derece önemli olduğunu, bu nedenle millilik oranını önemsediklerini ifade etti.

Bilgiyi üretmeden, üretilen bilgiyi bir ürüne dönüştürmeden ve bu ürünü dünyaya pazarlayamadan ne gelişmenin ne de kalkınmanın mümkün olmadığını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, artık ülke kaynakları ve çıkarları açısından sürdürülebilir değil. Altyapı projelerinden tüm dünyaya mühendislik ihraç eden konuma ulaşan bizler, aynı başarıyı haberleşme alanında da elde etmek için dur durak bilmiyoruz. Bu çalışmalarımızda bilgi teknolojileri sektörümüzün geleceğini üç başlık altında ele alıyoruz; yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka. Bilişim sektörünü bu üç fazda başarıya ulaştırabilirsek Türkiye, hem cari açığını kapatmada hem de ihracatta büyük bir mesafe kat edecek. Elektronik haberleşme sektöründe ‘yerli ve milli üretim ekosistemi’ geliştirmek için 2017 yılında Bakanlığımız ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinasyonunda Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ni kurduk. O günden beri sürekli geliştirdiğimiz Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi bugün 160’tan fazla firmayı ve 8 binden fazla çalışanı bünyesinde barındıran büyük bir organizasyona dönüştü. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi yerli üretim ekosistemi için önemli bir pozisyona ulaştı” dedi.

5G ARAMA VE VERİ AKTARIMI TESTLERİ YAPILDI

Bilişimle ilgili her türlü yatırımı stratejik olarak hayata geçirmeye devam ettiklerinin altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Özellikle 5G teknolojilerinin geliştirilmesi, hükümetimizce en üst düzeyde sahiplenildi. Bu kapsamda HTK üyesi firmalarımız ile Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni geliştirdik. Cumhurbaşkanımızın başlattığı yerli ve milli üretim çalışmalarının en önemli ayaklarından biri ülkemizin en önemli teknoloji firmalarının görev aldığı projemizin ilk fazı Mart 2021’de tamamlandı. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımları ve 5G sanallaştırma platformu gibi 5G teknolojisine özel, kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştirildi. Yerli ve milli ürünler kullanılarak oluşturulan uçtan uca 5G şebekesi üzerinden ticari 5G telefonlar aracılığıyla çeşitli 5G arama ve veri aktarımı senaryoları test edildi. Mevcut ticari 4.5G mobil şebekelere bağlanabilen yerli ve milli 5G baz istasyonları üzerinden çeşitli demo gösterimleri yapıldı. Projemizde önemli görevleri yürüten 10 firmanın bir araya gelerek Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ şirketini kurmaları bu kapsamdaki değerli sonuçlardan biri oldu. Bu şirket, proje kapsamında geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi ve markalaşma faaliyetlerinin tek elden yürütmesinin yanı sıra sektördeki iş birliğini, güç birliğini de temsil ediyor. Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ ile bir Türk firmasının telekomünikasyon alanında Ericsson, Huawei, Nokia gibi firmalar ile küresel ölçekte rekabet etmesini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

MİLLİ 5G ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK

Piyasada rekabet edebilecek 5G ürünleri üreteceklerini belirten Karaismailoğlu, “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında az önce saydığım ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarını üreteceğiz. Örneğin 5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz” dedi.

5G teknolojisine geçerken yerlilik ve millilik ilkelerine azami derecede özen göstereceklerini söyleyen Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarını desteklemesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Ülkemizde 5G’ye azami ölçüde yerli ve millî şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz. Bunun yerli ve milli ürünlerimizle yapılabilmesi için üretici firmalarımıza önemli görevler düşüyor. Öte yandan, 5G’ye geçişin başarılı olabilmesi için kullanıcı terminali tarafından da gerekli dönüşüm sağlanmalıdır. Bunu da yakından takip ediyoruz.

5G’yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil, ülkemizin milli güvenliği açısından da öncelikli konular arasında görüyoruz. Bakanlığımız, 4.5G ihalesinde belirlediğimiz ‘yerlilik yükümlülükleri’ ile sektöre yönelik önemli bir vizyon çizmiştir. 4.5G’nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının 2020-2021 yatırım dönemi itibarıyla yüzde 33’leri geçtiğini görüyoruz. Ancak bu oranı yeterli bulmuyoruz, öncelikle yüzde 45’lik yerlilik hedefinin işletmecilerce yerine getirilmesini bekliyoruz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de temel önceliğimizdir. 5G’ye giden yolda yerli ve milli üretim ekosistemini desteklemeye ve korumaya yönelik önemli adımları attık. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak en uygun çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz.”

198 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Bakanlık olarak Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceklerini söyleyen Karaismailoğlu, “Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gerimize 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz. Bugünden 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam 198 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme yatırımıyla üretime 2 trilyon dolar, milli gelire de 1 trilyon dolar katkı sağlayacağız. Bakanlık olarak ülke menfaatlerimizi gözeterek hem ulaşım hem de iletişim sektörlerinin gelişmesi için gereken her türlü çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Bakan Karaismailoğlu: Altılı masanın altında başkaları üstünde başkaları var
HABER
Bakan Karaismailoğlu: Altılı masanın altında başkaları üstünde başkaları var

BAKMADAN GEÇME
Türksat 5B uydusu hizmete açıldı... Bakan Karaismailoğlu:
HABER
Türksat 5B uydusu hizmete açıldı... Bakan Karaismailoğlu: 'Sayılı ülkeler arasına girdik'

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 23 Haziran, 2022 - 13:43
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Çarşamba uyarısı geldi! İslam Memiş 'herkes hazırlığını yapsın' dedi
    Çarşamba uyarısı geldi! İslam Memiş 'herkes hazırl...
    Kaydet
  • 2
    Satan pişman olacak! İslam Memiş, altında 10 bin lira için tarih verdi
    Satan pişman olacak! İslam Memiş, altında 10 bin l...
    Kaydet
  • 3
    Çağla Şikel'den açıklama geldi! Çağla ile Yeni Bir Gün neden yok, bitti mi?
    Çağla Şikel'den açıklama geldi! Çağla ile Yeni Bir...
    Kaydet
  • 4
    Kapı önüne ayakkabı bırakanlar yandı: Şaka değil! Eviniz elden gidebilir
    Kapı önüne ayakkabı bırakanlar yandı: Şaka değil! ...
    Kaydet
  • 5
    Kira getirisi mi, değer artışı mı? Konut yatırımcısı için en kazançlı iller
    Kira getirisi mi, değer artışı mı? Konut yatırımcı...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Bir kırılma noktası; e-Muhtıra…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Fırsat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Tek kutuplu dünyanın son perdesi
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay CHP’nin destursuz gidişatı... Sırtını kime dönüyorsun?
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel En güzel çözüm!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Gürültülü Canavar
    Haftanın kitapları | Gürültülü Canavar
    Kaydet
  • Baraj doldu, Diyarbakır'da evler su altında kaldı
    Baraj doldu, Diyarbakır'da evler su altında kaldı
    Kaydet
  • Baston, yüzük, silah... Padişah yadigârları müzayedede
    Baston, yüzük, silah... Padişah yadigârları müzayedede
    Kaydet
  • Emekli maaşı kesilir diye korkanlar dikkat! İsa Karakaş 'çözüm' yollarını tek tek yazdı
    Emekli maaşı kesilir diye korkanlar dikkat! İsa Karakaş 'çözüm' yollarını tek tek yazdı
    Kaydet
  • F.Bahçe'den Samandıra'da 2. olağanüstü toplantı
    F.Bahçe'den Samandıra'da 2. olağanüstü toplantı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Hindistan'da akılalmaz olay! Bankaya kardeşinin iskeletini götürdü
Hindistan'da akılalmaz olay! Bankaya kardeşinin iskeletini götürdü
Kaydet
İsrail ateşkes dinlemiyor: Bir Hamas komutanı öldürüldü
İsrail ateşkes dinlemiyor: Bir Hamas komutanı öldürüldü
Kaydet
Altının kilogram fiyatı 140 bin lira düştü
Altının kilogram fiyatı 140 bin lira düştü
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası