Android'te daha önce de bulunan iPhone 15 özellikleri

Düzenleyen: / Kaynak: Android Authority
- Güncelleme:
Android'te daha önce de bulunan iPhone 15 özellikleri

TEKNOLOJİ Haberleri  / Android Authority

Teknoloji devi Apple, 12 Eylül Salı günü iPhone 15 serisi akıllı telefonlarını tanıttı. Yeni amiral gemisi modeller çeşitli özelliklerle gelse de bunlardan bazıları zaten Android telefonlarda bulunuyordu. İşte Android'te daha önce de gördüğümüz 7 iPhone 15 özelliği...

iPhone 15 serisi nihayet ortaya çıktı ve bazı ilginç özellikler sunuluyor. Ancak kimi özellikleri ise orijinal değil. Sonuçta Apple ve Android telefon geliştiricileri birbirlerinden özellik ve tasarım kopyalamakta yabancı değiller. Örneğin, katlanmış zoom kameralarından (folded-zoom cam) yeniden odaklanmaya kadar bazı 'yeni' iPhone 15 özellikleri zaten Android'te mevcuttu. 

İşte Android Authority'nin haberine göre, daha önce Android telefonlarda gördüğümüzü 7 iPhone 15 özelliği... 

EYLEM TUŞU GELDİ

Sessize alma anahtarı uzun süredir iPhone'larda vardı ancak bu durum iPhone 15 Pro serisiyle değişiyor. Yeni iPhone'larda yer alan Eylem tuşu ile istediğiniz işlevi veya uygulamayı anında açmak mümkün oluyor. Bu tuş şu anda Android'te pek yaygın olmasa da yıllardır kullanılıyordu. Samsung ve BlackBerry gibi firmalar 2010'ların sonlarında programlanabilir tuşlar sundu. Bugünlerde bunları pek görmüyoruz ancak Nokia XR21 gibi telefonlar ve Samsung'un dayanıklı telefonları bu seçeneği sunmaya devam ediyor.

Android'te daha önce de bulunan iPhone 15 özellikleri

5 KAT OPTİK ZOOM

iPhone 15 Pro Max'in en dikkate değer kamera yükseltmesi, katlanmış zoom periskop kameralarla aynı özellikleri büyük oranda taşıyan 5x optik zoom kameralarıdır. Bununla birlikte, Apple'ın yeni özelliği Android telefonlardakinden biraz farklı, çünkü kamera sensörü hala yanlara değil dışarıya doğru bakıyor. Yani tam anlamıyla bir periskop tasarımı değil ama yine de diğer tüm Android periskop kameraları gibi Apple'ın 5x yakınlaştırmasını sağlamak için ışığı yansıtmak için prizmalar kullanıyor.

Samsung'un Galaxy Ultra modelleri, 10x 10MP periskop kamera ve 3x 10MP tele lens sayesinde hala en iyi kameralı telefonlar arasında yer alıyor. 

YENİDEN ODAKLAMA

Apple, iPhone'larda fotoğraf çekildikten sonra görsel odağını değiştirmeyi mümkün hale getirdi. Bu özellik de Nokia, Samsung, HTC gibi Android cihazlarda var. Aslında Nokia Lumia serisinde ilk olarak 2013 yılında Refocus uygulaması aracılığıyla piyasaya sürülmüştü; 2014'teki HTC One M8 ise bu özelliği arka derinlik sensörü sayesinde sunuyordu. Ancak HUAWEI (geniş diyafram modu), LG (Sihirli Odak), Samsung (Seçici Odak) ve daha birçok markanın telefonları yıllar içinde bu seçeneği sundu.

Bazı Android markalarının bu özelliği bıraktığını gördük ve bu özelliğin şimdi yeniden iPhone 15 ile gündeme gelmesiyle belki de Apple'ın bu özelliği daha da geliştireceği beklentisini yükseltiyor. 

USB-C PORTUNA GEÇTİ

Apple, iPhone'larda USB-C şarj ve bağlantı noktasına geçti. Standart iPhone 15 modelleri, düşük ve orta sınıf Android telefonlarla uyumlu olarak yavaş USB 2.0 hızları sunarken, 15 Pro modelleri, Google ve Samsung amiral gemileriyle genel olarak uyumlu USB 3 hızları sunuyor.

Android'te daha önce de bulunan iPhone 15 özellikleri

PORTRE MODUNA DÖNÜŞTÜRME

Apple, çekilen fotoğraflara geri dönüp bunları portre çekimlerine dönüştürmeyi de mümkün kıldı. Ancak yine de, bu Android telefonlar için yeni bir şey değil. Google Fotoğraflar, 'arka planı bulanıklaştırma' önerisi veya portre aracı aracılığıyla eski fotoğrafları portrelere dönüştürme imkanı zaten sunuyordu.

3 BOYUTLU VİDEOLAR GELDİ

Apple Vision Pro kulaklığı 2024'te çıkıyor ve Apple, Uzamsal Videolar adını verdiği iPhone 15 Pro serisine getiriyor. Bu, 3D videolar için sadece süslü bir isim çünkü daha önce Android telefonlarda gördüğümüz özelliklerden biri aslında. HTC Evo 3D ve LG Optimus 3D gibi telefonlar 2011 yılında 3D video kaydetme özelliği yayınlamıştı. 

AV1 KOD ÇÖZME VE IŞIN İZLEME

Apple'ın A17 Pro çipi süper güçlü bir akıllı telefon işlemcisine benziyor. Ancak Apple, bir süredir Android telefonlarda gördüğümüz çiple ilgili birkaç özelliği de sunuyor. Hatta iPhone 15 Pro serisinin yonga seti bile ilk olarak Android'de ortaya çıkan iki donanım özelliğini beraberinde getiriyor.

Artık Pro telefonlarda AV1 kod çözme yeteneği sunuyor. Bu, daha küçük dosya boyutunda aynı video oynatma kalitesine veya aynı dosya boyutu için geliştirilmiş kaliteye imka tanır. Yeni Android telefonların birçoğu bu özelliği sunuyor ve Netflix ve YouTube da AV1 akışını sunuyor. Aslında 2019'un MediaTek Dimensity 1000'i, AV1 kod çözme özelliği sunan ilk akıllı telefon işlemcisiydi.

Bu arada Apple'ın Pro telefonları da ışın izlemeyi karşımıza çıkardı. Bu teknoloji, video oyunlarında daha gerçekçi ışıklandırma, gölgeler ve yansımalar sağlar.

Geçen yılın Samsung Exynos 2200 yonga seti (Galaxy S22 serisinde kullanıldı), donanım destekli ışın izleme sunan ilk mobil SoC oldu. Ancak o zamandan beri teknolojinin Snapdragon 8 Gen 2 ve MediaTek Dimensity 9200 işlemcilere ulaştığını gördük.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Android Authority
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...