Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası'na dahil olan şirketleri açıkladı! iMessage listede yok

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası'na dahil olan şirketleri açıkladı! iMessage listede yok

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

Avrupa Birliği, uzun süredir Dijital Piyasalar Yasası üzerinde çalışıyordu. Yasa, kısa süre önce yürürlüğe girdi. Ardından da yasanın hangi hizmetleri kapsayacağı bugün Avrupa Birliği tarafından açıklandı. Peki, Dijital Piyasalar Yasası hangi hizmet ve şirketleri kapsıyor? İşte cevabı.

Avrupa Birliği, uzun süredir Dijital Piyalasar Yasası üzerinde çalışıyordu. AB, Dijital Piyasalar Yasası ile dijital hizmet sağlayan şirketlerin çalışabilirlik ve rekabet kurallarına uygun hareket etmesini sağlamak istiyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden hemen sonra Dijital Piyasalar Yasası'na dahil olan hizmet ve şirketler açıklandı. Peki, Dijital Piyasalar Yasası hangi şirket ve hizmetleri kapsıyor? Dijital Piyasalar Yasası'nın kapsadığı şirket ve hizmetler için neler değişecek? İşte cevabı.

IMESSAGE, DİJİTAL PİYASALAR YASASI'NA DAHİL EDİLMEDİ

Avrupa Birliği, dijital hizmet sağlayan şirketlerin çalışabilirlik ve rekabet kurallarına uygun hareket etmesi için Dijital Piyasalar Yasası'nı hazırladı. Firmaların dijital hizmetler aracılığıyla tekelleşmesini önleyecek Dijital Piyasalar Yasası'na "Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft" dahil edildi.

Dijital Piyasalar Yasası kapsamında dahil hizmetler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Alphabet: Google reklamları, Google Arama, Android, YouTube, Chrome, Google Haritalar, Google Play ve Google Alışveriş 
  • Amazon: Amazon MarketPlace ve Amazon Ads 
  • Apple: iOS, App Store ve Safari 
  • BytDance: TikTok 
  • Meta: Facebook, Instagram, WhatsApp Messenger, Meta MarketPlace ve Meta Ads 
  • Microsoft: LinkedIn ve Windows

DÜZENLEME YAPMAK İÇİN 6 AY SÜRE VERİLDİ

Avrupa Birliği, Dijital Piyasalar Yasası kapsamına giren şirketlerin düzenleme yapması için 6 ay süre verdi. Açıklanan şirketler, 6 ay içinde Dijital Piyasalar Yasası'na uygun hale gelecek. Listede yer alan şirketlerin atması gereken adımlar ise şu şekilde:

  • Üçüncü taraf ürün ve hizmetlerle uyumlu hale gelmek
  • İş ortaklarının oluşturulan verilere erişebilmelerini sağlamak
  • Reklam veren şirketlerin bağımsız doğrulamalar yapmalarını sağlamak için araç geliştirmek
  • İş ortaklarının üçüncü taraf kaynaklarla anlaşabilmelerini sağlamak

Öte yandan belirtmek gerekiyor ki 6 ayın sonunda Avrupa Birliği'nin açıkladığı düzenlemelerine uymayan şirketler için gelirlerinin yüzde 10'luk dilimi kadar para cezası uygulanacak. Para cezasından sonra hala düzenlemeye gitmeyen şirketler için bu oran yüzde 20'ye kadar yükselecek.

Avrupa Birliği, açıkladığı hizmetler dışında ek olarak Microsoft; Bing, Edge, Ads ve Apple; iMessage ve iPadOS hizmetleri için araştırma yapacaklarını ve kararını sonradan açıklayacaklarını belirtti. Microsoft, Bing; Apple, iMessage hizmetlerinin kapsamaya girmemesi için dün itirazda bulunmuştu.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...