Uzayda mahsur kalan 3 kişiyi kurtaracak... Rusya'nın fırlattığı boş Soyuz kapsülü uzay istasyonuna vardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzayda mahsur kalan 3 kişiyi kurtaracak... Rusya'nın fırlattığı boş Soyuz kapsülü uzay istasyonuna vardı

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya'nın kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin ile NASA astronotu Frank Rubio'yu Dünya'ya getirmek için gönderdiği Soyuz uzay aracı MS-23, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), insansız, boş bir uzay aracı kapsülünü uzaya fırlattı. Uçuş 24 Şubat günü Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden başladı ve Rus uzay ajansı, Soyuz kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ulaştığını açıkladı. MS-22 Soyuz uzay aracıyla uzaya gönderilen Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitry Petelin ile NASA astronotu Frank Rubio'nun yeni fırlatılan MS-23 Soyuz kapsülüyle Dünya'ya getirilmesi planlanıyor. 

MS-23 olarak adlandırılan Soyuz kapsülünün ilk başta bu yılın sonlarında fırlatılması planlanıyordu ancak MS-22 adlı Prokopyev, Petelin ve Rubio'nun uzay görevine başladığı kapsül arızalandı. Uzayda, Aralık ayında bir mikrometeoroid çarpmasının ardından MS-22 aracı, soğutma sıvısının sızdırmaya başladı. Bu yüzden Roscosmos MS-23’ün fırlatılma tarihini erkene çekmek zorunda kaldı.

RUS SOYUZ KAPSÜLÜ UZAY İSTASYONUNDA

MS-22 kapsülünün arızalanması, hem Roscosmos hem de ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nı (NASA) zor bir duruma soktu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir acil durum çıkarsa ve tüm mürettebatın tahliye edilmesi gerekirse, MS-22'nin mürettebatını güvenli bir şekilde Dünya'ya geri taşıyıp taşıyamayacağı belli değildi.

Nihayet Roscosmos’a ait Soyuz MS-23 uzay kapsülü UUİ’ye ulaştı. Kapsül, güvenli bir şekilde uzay üssüne kenetlenecek. Kozmonotlar Prokopyev ile Petelin ve NASA astronotu Rubio ise en az Eylül ayına kadar uzay istasyonunda gönül rahatlığıyla kalacak.

Üçünün başlangıçta görevlerini Mart ayında tamamlaması gerekiyordu. Bu arada Roscomos, MS-22'yi önümüzdeki ay Dünya'ya geri getirmeyi planlıyor.

(Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...