ChatGPT'nin geliştiricisi yapay zeka enerjisi için uyardı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ChatGPT'nin geliştiricisi yapay zeka enerjisi için uyardı

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi geliştiren OpenAI firmasının CEO'su Sam Altman, yapay zeka enerjisi hakkında insanları uyardı. Altman, yapay zekanın gelecekteki büyük enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer füzyon alanında bir atılım sağlayabileceğini söyledi.

ChatGPT'nin geliştiricisi şu anda günde yüz milyonlarca sorguyu işlerken uzmanlar, her gün yaklaşık 1GWh enerji tükettiğini ileri sürüyor. Bu enerji tüketimi ABD'deki yaklaşık 33 bin hanenin kullandığı enerjiye eşdeğer olarak görülüyor.

ChatGPT gibi üretken yapay zeka algoritmalarının popülerliği arttıkça, bu enerji tüketiminin önümüzdeki yıllarda daha da artması öngörülüyor. 

Sam Altman, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında Bloomberg'in düzenlediği etkinlikte, "Bir atılım olmadan oraya ulaşmanın yolu yok. Bu da bizi füzyona daha fazla yatırım yapmak için motive ediyor." şeklinde değerlendirme yaptı. 

NÜKLEER FÜZYON NEDİR?

Peki, nükleer füzyon nedir? Öncelikle bu sorunun cevabını verelim. Nükleer füzyon, Güneş'te meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız enerji sağlama potansiyeline sahiptir ve bazı bilim insanları bu durumu temiz enerjinin "kutsal kasesi" olarak görüyor.

ChatGPT'nin geliştiricisi yapay zeka enerjisi için uyardı

NTV'nin haberine göre, son yıllarda birçok atılım gerçekleşti ve bunlardan en önemlisi 2022 yılında Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarında (LLNL) gerçekleştirilen ilk füzyon ateşlemesiydi. Bu, araştırmacıların nükleer füzyon kullanarak net bir enerji kazancı elde ettiklerini ve laboratuvarın o zamandan beri tekrarladığı bir başarı olduğunu gördü.

Bu gelişmeye rağmen, nükleer füzyonun önemli bir ölçekte ticarileştirilmesi için zamana ihtiyaç var. 

ALTMAN 375 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTI 

Sam Altman'ın 2028 yılına kadar yeni nesil teknolojiyi kullanarak ticari ölçekte elektrik üretmeyi hedefleyen ABD merkezli bir nükleer füzyon firması olan Helion Energy'ye 375 milyon dolar yatırım yaptığı biliniyor.

ChatGPT'nin geliştiricisi yapay zeka enerjisi için uyardı

Geçtiğimiz yıl şirket, Microsoft'un on yılın sonuna kadar temiz enerji kaynaklarına geçiş planının bir parçası haline getirmesinin ardından, dünyada nükleer füzyon enerjisi için satın alma anlaşması yapan ilk şirket oldu.

Bununla birlikte, OpenAI şu anda yapay zeka araçlarına güç sağlamak için Microsoft sunucularını ve bilgi işlem kaynaklarını kullanıyor. Yani Helion Energy'nin ticari ölçekte nükleer enerji üretimine ulaşmasından da büyük ihtimalle faydalanacaktır. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...