Çin'in Mars gezgini Zhurong kumullarda su izleri keşfetti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çin'in Mars gezgini Zhurong kumullarda su izleri keşfetti

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin'in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen'in düşük enlemlerindeki kumullarda su izlerine rastladı. Çinli araştırmacılar, bunun potansiyel olarak yaşanabilir ortamların bulunduğuna kanıt olduğunu söyledi.

Science Advances dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Çin'in Mars'ta keşif yapan gezgin aracı Zhurong, Kızıl Gezegen'deki en sıcak bölgeler olan düşük enlemlerde sıvı su olduğuna dair önemli gözlemsel kanıtlar sağladı. Önceki çalışmalar, Mars'ın eski yüzyıllarında büyük miktarda sıvı su olduğuna dair kanıtlar bulmuştu ancak şiddetli iklim değişiklikleri, çok düşük basınç gibi faktörlerin sıvı suyun günümüze kadar ulaşmasını önlediği ortaya çıkmıştı.

Genel görüşe göre, bilim insanları artık Mars'ta suyun yalnızca katı veya gaz halinde var olabileceğine inanıyor. Ancak NASA'nın Phoenix Mars iniş aracının robotik kolunda gözlemlenen damlacıklar, tuzlu sıvı suyun yaz aylarında Mars'ta yüksek enlemlerde ortaya çıkabileceğini kanıtlıyor.

Çin'in devlet haber ajansı Xinhua'nın aktardığı bilgilere göre, bilim insanları sayısal simülasyonlarla Mars'ın belirli bölgelerinde kısa süreliğine sıvı suya uygun iklim koşullarının oluşabileceğini göstermişti. Ancak gezegenin yüzey sıcaklıklarının en yüksek olduğu alçak enlemlerinde sıvı su olduğuna dair kanıtlar hâlâ eksikti. Şimdi yeni çalışmaya göre, Zhurong aracından elde edilen bulgular artık bu boşluğu da dolduruyor.

ÇİN'İN MARS KEŞİF ARACI ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURDU

Zhurong, Çin'in Tianwen-1 Mars keşif görevinin bir parçası ve 15 Mayıs 2021'de Mars'ın kuzey yarım küresinde geniş bir ova olan Utopia Planitia'ya indi. Yaklaşık 2 kilometre yol kat etti ve uyku moduna geçmeden önce Dünya'ya bir veri akışı aktardı. İniş yeri, Mars'ın alçak enlemli bir bölgesindeydi.

Çin Bilimler Akademisi'ndeki 20'den fazla araştırmacıdan oluşan bir grup, iniş alanındaki kumulların farklı ölçekli yüzey özelliklerini ve malzeme bileşimlerini incelemek için gezgin araçtaki kameralar ve dedektörler tarafından elde edilen verileri kullandı.

Kumul yüzeylerinde kabuklar, çatlaklar, granülasyon, poligonal sırtlar ve şerit benzeri bir iz gibi bazı önemli morfolojik özellikler buldular. Veri analizi, kumul yüzey tabakasının hidratlı sülfatlar, hidratlı silika ve ferrihidrit gibi mineraller açısından zengin olduğunu ortaya çıkardı.

KARIN ERİMESİYLE OLUŞTU

Çalışmanın lideri Qin Xiaoguang, "Zhurong ve diğer Mars araçlarından alınan ölçülen meteorolojik verilere göre, bu kumul yüzey özelliklerinin, soğuma meydana geldiğinde tuz içeren kumul yüzeylerine düşen don ve karın erimesiyle oluşan sıvı tuzlu suyun katılımıyla ilgili olduğu sonucuna vardık." dedi. 

Tuzlu su kuruduğunda, çökelen hidratlı mineraller kum parçacıklarını bağlayarak kum kümeleri ve kabuk oluşturur. Kabuk daha sonra büzülme ile daha da çatlar. İşlem daha sonra tekrarlanarak kabuk yüzeyinde sırtlar ve şerit benzeri izler oluşur.

Çalışmada araştırmacılar, Zhurong'un bulduğu kum tepelerinin yaklaşık 400 bin ila 1.4 milyon yıl önce oluştuğunu tahmin ediyor. Bu dönemde yüksek ve alçak enlemler arasındaki su buharı değişimi, düşük Mars enlemlerinde tekrarlanan nemli ortamlara ve ardından bölgede sıcaklıklar düştüğünde sık sık tuzlu su oluşumuna yol açtı.

Qin, keşfin, yüzey sıcaklıklarının nispeten sıcak olduğu ve yüksek enlemlere göre yaşam için daha uygun olduğu Mars'ın düşük enlemlerinde sıvı suyun önemli bir kanıtı olduğunu söyledi. Araştırmacılar, bir zamanlar Mars yüzeyinde çeşitli enlemlerde tuzlu su bulunduğundan, Mars'ta mevcut yaşamı arayan gelecekteki görevlerde tuza dayanıklı mikroplara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

(Kaynak: Xinhua)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...