Elektrikli araçlara soğuk hava darbesi: Çok sayıda sürücü yollarda kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Elektrikli araçlara soğuk hava darbesi: Çok sayıda sürücü yollarda kaldı

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dondurucu soğuklar nedeniyle elektrikli araçlar yollarda kalıyor. Bataryalarının donmasına neden olan soğuk havalar, çok sayıda araç sahibini mağdur etti. ABD'de yaşanan olaylarda, hızla boşalan bataryalarını doldurmaya çalışan sürücüler, şarj istasyonlarında uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Elektrikli araç, bataryanın iki tarafının aşırı soğuk havalarda yavaşlayan kimyasal reaksiyonlara sahip olması nedeniyle sıfırın altına düşen soğuk havalarda sürücüleri zor durumda bırakabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago şehrinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte elektrikli araçlar yollarda kaldı. 

Çok sayıda ABD'li, soğuk havanın etkisiyle bataryalarının hızla boşaldığını söylüyor. Kiraladığı Chevy Bolt aracın da bataryasının tükenmesinden endişe eden Uber sürücüsü Javed Spencer, elektrikli araçlara yönelik şikayetini dile getirdi.

Elektrikli araçlara soğuk hava darbesi: Çok sayıda sürücü yollarda kaldı

Euronews'te yer alan habere göre, 27 yaşındaki Spencer, pazar günü bataryasının bitmesine 30 mil kala bir şarj istasyonuna doğru yola çıktığını aktardı. Birkaç dakika içinde şarjının bitmesi üzerine arabasını istasyona çektirmek zorunda kalmış.

Önceki yıllara göre daha fazla insanın elektrikli araç sahibi olduğu bu kış, dondurucu soğukların bataryaları tüketmesi ve sürüş menzilini azaltması nedeniyle soğuk hava dalgaları elektrikli araç sahipleri için sorun olmaya başladı.

TESLA SOĞUK HAVALARA KARŞI UYARDI 

Araçların soğuk havalarda bataryalarını ve kabinlerini ısıtmak için daha fazla enerji kullandığını, bu nedenle enerji tüketiminin artmasının normal olduğunu hatırlatan Tesla, sürücüleri uyarıyor. Şirketin web sitesindeki açıklamasına göre, dondurucu soğukların etkisini azaltmak için şarj seviyesini yüzde 20'nin üzerinde tutmak oldukça önemli.

Elektrikli araçlara soğuk hava darbesi: Çok sayıda sürücü yollarda kaldı

Firma, sürücülerin "planlı kalkış" özelliğini kullanarak bir yolculuğun başlangıcını önceden kaydetmelerini öneriyor. Böylece araç şarj ve ön koşullandırmaya başlamak için en uygun zamanı belirleyebiliyor. 

SOĞUK HAVADA ELEKTRİKLİ ARAÇ AKÜLERİ NEDEN BOŞALIYOR?

İçten yanmalı motorlu araçların aksine, elektrikli bir aracın iki aküsü bulunur; düşük voltajlı ve yüksek voltajlı. Özellikle soğuk havalarda, düşük voltajlı, 12 voltluk akü de geleneksel araçlarda olduğu gibi şarj kaybedebilir.

Tesla'nın eski çalışanlarından Sıfır Emisyonlu Ulaşım Derneği'nin yönetici direktörü Albert Gore III, bu olduğunda, düşük voltajlı akü takviye edilmeden aracın hızlı şarj cihazında şarj edilemeyeceğini belirtiyor. 

Elektrikli araçlar için zorluk, bataryanın iki tarafının aşırı soğuk havalarda yavaşlayan kimyasal reaksiyonlara sahip olması. Temiz Enerji Enstitüsü Direktörü ve California Üniversitesinde makine ve havacılık mühendisliği profesörü olan Jack Brouwer, bunun bataryanın hem şarjını hem de deşarjını etkilediğini söyledi. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...