Fransa'da yasaklanan iPhone 12'ye 'radyasyon' güncellemesi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Fransa'da yasaklanan iPhone 12'ye 'radyasyon' güncellemesi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

iPhone 12 modellerinin yasal radyasyon seviyesinden daha fazlasını yaydığı gerekçesiyle Fransa, cihazın satışlarını yasaklamıştı. Apple, söz konusu yasağın kaldırılması için yazılım güncellemesi yaptı.

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 2020 yılında piyasaya sürdüğü iPhone 12 model akıllı telefonları son günlerde 'yüksek radyasyon' yaydığı şüphesiyle gündemde. Bunun nedeni ise Fransa'nın cihazlardaki radyasyon seviyelerini araştıran Agence Nationale des Fréquences (ANFR) kurumu. ANFR, iPhone 12'lerin 'yasal orandaki radyasyona maruz kalma sınırlarını aştığını' iddia etti ve yetkililer, ülke çapında iPhone 12 satışlarını tamamen durdurdu. 

Şimdi Apple, bir yazılım güncellemesi ile söz konusu sorunu çözdüğünü iddia ediyor. ANFR'nin sıkı analizinden geçecek olan bu güncellemenin eğer gerçekten de işe yaradığı kanıtlanırsa, ülkede iPhone 12'ler yeniden raflarda yerini alacak.

Teknoloji sitesi Apple Insider'ın haberine göre, Apple güncellemeyi yayınlasa da yasak kararı hemen geri çekilmedi. Fransız yetkililer, güncellemeyi inceleleyecek ve radyasyon seviyesini yasal miktarın altına düşürüp düşürmediğini test edecek. 

APPLE ÖNCE İTİRAZ ETTİ, SONRA GÜNCELLEME YAYINLADI 

Yasak kararının alındığı ilk dakikalarda Apple, iPhone 12'nin 3 yıl önce piyasaya çıktığını ve şimdiye kadar birden fazla uluslararası kuruluş tarafından küresel standartlara uygun olarak onaylandığını belirtmiş, Fransız yetkililerin kararına karşı çıkmıştı. Ancak ilerleyen günlerde şirket, yeni bir güncelleme yapacağını duyurmuştu.

Fransa'nın Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakan Delegesi Jean-Noel Barrot, bir yazılım güncellemesiyle sorunun düzelebileceğini belirtmiş, "Eğer bunu başaramazlarsa, dolaşımdaki tüm iPhone 12'lerin geri çağrılması emrini vermeye hazırım. Kural herkes için aynı, dijital devler de dahil." sözleriyle Apple'a gözdağı vermişti. 

ANFR, iPhone 12'lerin kilogram başına 5,74 watt enerji yaydığını tespit etti; AB standartlarına göre en fazla 4 watt olması gerekiyor. 4 watt'ın üzerindeki radyasyon seviyelerinin bazı kanser risklerini artırabileceğine yönelik bilimsel çalışmalar mevcut. 

Bu arada, Fransa'daki iPhone 12 yasağı, tam da Apple'ın yeni akıllı telefon serisi iPhone 15'i tanıttığı 12 Eylül günü geldi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...