Tarihi antitröst davasında Google ecel terleri dökecek

Düzenleyen: / Kaynak: Tech Xplore
- Güncelleme:
Tarihi antitröst davasında Google ecel terleri dökecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Tech Xplore

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, arama motoru devi Google'ı soruşturuyor. Teknoloji firmasına karşı açılan 'antitröst' davasına göre Google, çevrim içi aramada ezici bir hakimiyet kurmak için yasa dışı işlemlerde bulunuyor.

Google, ABD'de açılan yeni bir antitröst davayla karşı karşıya. 'Antitröst', ticaret engellerini ve piyasa rekabetini önlemeye yönelik politikalara deniliyor. 12 Eylül Salı günü Washington'da Google, çevrim içi aramada piyasada ezici üstünlük kurmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle mahkemede savunma yapacak.  

100'den fazla tanığın yer aldığı on haftadan fazla süren mahkeme sürecinin ardından Google, ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından açılan tarihi davada federal yargıcı ikna etmeye çalışacak. 

Dava, aynı departmanın yirmi yılı aşkın bir süre önce Windows işletim sisteminin hakimiyeti nedeniyle Microsoft'a dava açmasından bu yana ABD'de büyük bir teknoloji şirketine karşı açılan en büyük antitröst davası olarak görülüyor.

Penn State Hukuk Fakültesinden John Lopatka, "Teknoloji 20 yılda çok ilerledi, dolayısıyla bu davanın sonuçları, teknoloji platformlarının gelecekte nasıl çalışacağı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacak" dedi.

GOOGLE, ŞİRKETLERLE ANLAŞARAK RAKİPLERİNİ ALT ETTİ

Davada Google, rakiplere rekabet şansı bırakmayan cihaz üreticileri, mobil operatörler ve diğer şirketlerle özel sözleşmeler imzalayarak çevrim içi arama üzerindeki hakimiyetini yasa dışı şekilde kurmakla suçlanıyor. 

Google, Apple'a, Samsung'a ya da T-Mobile ya da AT&T gibi operatörlere her yıl milyarlarca dolar ödeyerek, telefonlarda ve web tarayıcılarında kendi arama motorunu 'varsayılan arama motoru' yaparak güvence altına aldı. İddiaya göre, rakiplerinin aleyhine bu yöntemle başarısını garanti altına aldı. 'Varsayılan' arama motoru dediğimiz ise, örneğin yeni bir telefon aldığınızda uygulama mağazasından yüklemeye gerek kalmadan telefonda yerleşik olarak var olan arama motorunu kapsıyor. 

Adalet Bakanlığı, "Yirmi yıl önce Google, gelişen internette arama yapmanın yenilikçi bir yolunu sunan cılız bir start-up olarak Silikon Vadisi'nin gözdesi haline geldi. Bu Google çoktan gitti." ifadesine yer veriyor. 

Davanın en büyük mağdurları, Microsoft'un Bing ve DuckDuckGo gibi Google'a karşı henüz anlamlı bir pazar payı elde edememiş rakip arama motorları.

PAZAR PAYININ YÜZDE 90'I GOOGLE'IN ELİNDE

Google, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ve dünya çapındaki pazarın yüzde 90'ını ele geçirerek dünyanın önde gelen arama motoru olmaya devam ediyor ve bu pazarın büyük bir kısmı Google'ın sahibi olduğu Android işletim sistemi ile çalışan telefonlarda yerleşik olarak bulunan Google uygulamalarından kaynaklanıyor. 

Şirket, Avrupa'da çeşitli antitröst ihlalleri nedeniyle 8,2 milyar Euro'dan fazla para cezasına çarptırıldı. ABD'deki duruşmayı yönetecek olan Yargıç Amit P. Mehta'nın kararı ne olursa olsun, ABD'deki bu davanın neredeyse kesin olarak her iki tarafça da temyize gitmesi ve davanın yıllarca sürmesi bekleniyor. 

1998 yılında Washington'da mahkemenin, Microsoft'a karşı açtığı dava, 2001 yılında yapılan itirazın şirketin bölünmesi yönündeki kararın geri çevrilmesiyle uzlaşmayla sonuçlandı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Tech Xplore
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...