Gözler Türk SİHA'larına çevrildi: Ukrayna'nın elinde kaç adet Bayraktar TB2 var?

Düzenleyen:
Gözler Türk SİHA'larına çevrildi: Ukrayna'nın elinde kaç adet Bayraktar TB2 var?

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı başlattığını ilan etmesinin üzerine Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları merak konusu oldu. Ukrayna, Türkiye’den satın aldığı TB2 SİHA’ları Rusya’ya karşı kullanıyor mu?

Rusya'nın haftalardır sinyalini verdiği Ukrayna savaşını başlatması üzerine binlerce Ukraynalı ülkelerinden kaçmaya başladı. Rusya’nın savaş kararı, Avrupa Birliği, ABD, İngiltere ve dünyanın dört bir yanından tepki çekerken Rusya karşılık verilmesi durumunda cevap vereceğini açıkça söyledi. 

Kiev yönetimi, Rusya’ya ait 5 uçak ve 1 helikopteri düşürdüğünü açıkladı. Moskova tarafından ise yalanlama geliyor. Peki, son yıllarda askeri teknoloji konusunda Türkiye’nin iyi bir partneri olan Ukrayna’nın elinde kaç adet SİHA var?

UKRAYNA, 12 ADET TB2 TESLİM ALDI 

Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) birçok ülkenin yanı sıra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin de ilgisini çekmişti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Türk SİHA’ları için ilk adımlarını 2019 yılında attı. İlk olarak, toplamda 6 adet Bayraktar TB2 ve 3 adet yer kontrol istasyonu satın aldılar. Ardından Ukrayna Deniz Kuvvetleri de bir hamle yaparak, 5 Bayraktar TB2 alımı için anlaştı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Temmuz ve Kasım 2021’de uçakları satın aldı. 

Gözler Türk SİHA'larına çevrildi: Ukrayna'nın elinde kaç adet Bayraktar TB2 var?

Geçtiğimiz yaz aylarında göreve gelen Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi, Azerbaycanlı haber ajansı Report’a verdiği röportajda, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde 12 adet Bayraktar TB2 SİHA bulunduğunu söylemişti. 

BBC’nin geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir habere göre, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar Türk SİHA’larından oldukça çekiniyor. Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı Bayraktar TB-2’lerin kendileri için tehlikeli olabileceğini açıkladılar. TB2’lere karşı yüksek teknolojiye ihtiyaç duyduklarını söylediler. 

Bunun yanı sıra şu anda Türk SİHA'ların Ukrayna’daki çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığına dair net bir bilgi yok. Ancak Ekim 2021’de Ukrayna ordusu, Türkiye’den satın aldığı bir SİHA ile ayrılıkçılara ait bir D-30 topunu imha ettiğini duyurmuştu.

BAYRAKTAR TB2 NEDİR?

Baykar Savunma'nın geliştirdiği Bayraktar TB2 Silahlı Taktik İnsansız Hava Aracı, Türkiye'nin yerli ve milli askeri teknolojisine öncülük eden araçlardan biri. TB2, keşif ve istihbarat görevleri ile orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına (MALE) girmekte.

Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip. Ağ tabanlı sistemiyle Bayraktar Sistemi, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşmakta.

Bu arada, Bayraktar TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk milli taktik insansız hava aracı sistemi. Baykar Teknoloji'nin açıklamasına göre, 400 bin saatten fazla uçan TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014’ten bu yana aktif olarak hizmet ediyor.

Şu anda Türkiye'nin yanı sıra Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve teslimat yapılan ülkelerin envanterinde toplam 257 adet Bayraktar TB2 S/İHA Platformu kullanılıyor. Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 Saat 3 Dakika ) süresi ve irtifa (25 bin 30 feet) rekoru da kırdı. Bayraktar TB2 bu ölçekte ihraç edilen ilk hava aracı ünvanını taşıyor. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...