Hastalıkları tespit eden yutulabilen akıllı kapsül üretildi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hastalıkları tespit eden yutulabilen akıllı kapsül üretildi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Araştırmacılar, hastalıkların tespitinde işe yarayacak olan bir kapsül geliştirdi. Üstelik bu kapsül, bir ilaç gibi yutulabiliyor ve bilinmeyen hastalıkların ortaya çıkmasını sağlıyor. Kapsül, akıllı telefonlar ile bağlantı kurması sayesinde hastalık tespitinde işe yarıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) bilim insanları, yutulabilen akıllı kapsül geliştirdi. Bu kapsülün insanların sağlığı hakkında bilgi sağlayacağı açıklandı. Akıllı kapsül, midede geçici bir süre duracak ve kalp atışlarından solunuma kadar birçok hayati işareti analiz ederek hastalıkların tespitinde kullanılacak. 

Akıllı kapsülün normal bir ilaç boyutunda olduğu, iki pil ve bir adet veri ileten kablosuz antenle çalıştığı açıklandı. Araştırmacılar, kapsülün yutulduğunda hemen sindirilemediğini söylüyor. Akıllı kapsül en az bir gün boyunca midede kalarak hastalıkları tespit ediyor.

Hastalıkları tespit eden yutulabilen akıllı kapsül üretildi

Kapsül, MIT ve Harvard araştırmacıları tarafından yönetilen Celero Systems girişimi tarafından geliştirildi ve yutulabilir sensör teknolojisi ilk defa insanlarda test edilmiş oldu. 

UYKU ÇALIŞMALARINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYABİLİR 

MIT'de makine mühendisi Giovanni Traverso, akıllı kapsülün özellikle uyku sırasında önemli veriler sağlayacağını belirterek şöyle dedi:

"Geleneksel olarak, uyku çalışmaları hastaların bir dizi sensöre ve cihaza bağlı olmalarını gerektirir. Laboratuvarlarda ve evde yapılan çalışmalarda sensörler hastanın baş derisine, şakaklarına, göğsüne ve akciğerlerine tellerle bağlanabilir. Bir hastanın ayrıca taşınabilir bir monitöre bağlanabilen nazal kanül, göğüs kemer ve nabız oksimetre takması gerekebilir. Tüm bu cihazlarla uyumaya çalışmak zor olabilir."

Hastalıkları tespit eden yutulabilen akıllı kapsül üretildi

İlk deneyde kapsülü yutan kişiler bir uyku laboratuvarında tutuldu ve cihaz gece boyunca solunum, kalp atışı, sıcaklık ve mide hareketliliğini kaydetti. Cihaz, bir hastada uyku apnesini tespit etmeyi başardı. Böylece kapsülün, bir uyku laboratuvarındaki cihazlarla benzer yeteneğe sahip olduğu anlaşılıyor. 

Öte yandan, akıllı kapsülün yutulmasından kaynaklı herhangi bir rahatsızlık tespit edilmedi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...