Apple uzun yıllar sonra yeni bir adım atacak: iPhone 15'e 'ilk olacak' gözüyle bakılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: BBC
- Güncelleme:
Apple uzun yıllar sonra yeni bir adım atacak: iPhone 15'e 'ilk olacak' gözüyle bakılıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / BBC

iPhone 15 serisinin tanıtılmasına günler kaldı. Yeni telefon serisine ilişkin en merak edilen konulardan biri de şarj ve bağlantı girişinin ne olacağı. iPhone 15, USB-C ile mi gelecek, Lightning şarj noktasına mı sahip olacak?

Apple, en yeni iPhone serisi de dahil olmak üzere birçok yeni ürününü 12 Eylül'de tanıtacak ve aynı gün ön siparişe açılmasının ardında bir hafta sonra yeni ürünler piyasaya çıkacak. Şimdi, iPhone 15 hakkında bildiğimiz birkaç şey var. Öncelikle, yeni telefon serisinin USB-C şarj ve bağlantı noktasına sahip olacağına kesin gözle bakıyoruz.

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın şarj ve bağlantı teknolojisi şu anda diğer telefon üreticilerininkinden farklı. Örneğin, Samsung dahil olmak üzere rakipleri USB-C kullanırken, Apple kendi özel Lightning adaptörünü müşterilerine sunuyor.

AVRUPA'DA TEK TİP ŞARJ ZORUNLU OLDU

Öte yandan, Avrupa Birliği'nde yakın zamanda yürürlüğe giren yeni yasa, tüketicilerin paradan tasarruf etmesi ve israfı azaltmak için telefon üreticilerinin Aralık 2024'e kadar ortak bir şarj bağlantısı benimsemesini zorunlu kıldı. En yeni iPad modelleri gibi çoğu yeni Apple ürünü zaten USB-C kullanıyordu ancak firma AB'nin yeni düzenlemesine karşı çıktı. 

Eylül 2021'de konuya ilişkin bir Apple temsilcisi BBC News'e şöyle dedi: "Yalnızca tek tip konnektörü zorunlu kılan katı düzenleme, yeniliği teşvik etmek yerine onu bastırıyor ve bu da Avrupa'daki ve dünyadaki tüketicilere zarar verecek."

Bununla birlikte, 2017'de piyasaya sürülen iPhone 8'den bu yana tüm iPhone'lar zaten kablosuz şarjı destekliyor. Lightning şarj cihazlarının sonu yaklaşırken, bu durumun sadece Avrupa için mi geçerli olacağı, yoksa Apple'ın küresel çapta mı USB-C bağlantı noktasına geçiş yapacağı net olarak bilinmiyor. Ancak teknoloji uzmanları, Apple'ın Avrupa pazarı için telefonun farklı bir versiyonunu yapma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor. 

TÜM APPLE ÜRÜNLERİ AYNI ŞARJ GİRİŞİNE GEÇECEK

Bloomberg News tarafından hazırlanan bir rapora göre, iPhone'larda USB-C'ye geçişin kullanıcılara sağlayacağı faydalar arasında müşterilerin iPad'ler, Mac'ler ve iPhone'lar için tek bir şarj cihazı kullanabilmesinin yanı sıra daha yüksek indirme hızı da bulunuyor. 

AB ortak şarj cihazı kuralı, AB'ye göre bir dizi 'küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektronik cihazları' kapsamaktadır. Bunlar; cep telefonları, tabletler, e-kitap okuyucular, fareler ve klavyeler, GPS (küresel konumlandırma sistemi) cihazları, kulaklıklar, dijital kameralar, elde taşınabilir video oyunu konsolları, taşınabilir hoparlörler. 

Kablo kullanılarak şarj edilen bu cihazlardan herhangi birinin, cihazları kimin ürettiğine bakılmaksızın bir USB Type-C bağlantı noktasına sahip olması artık zorunlu. Dizüstü bilgisayarların da kurallara uyması gerekecek ancak üreticilere değişiklik için tanınan süre daha uzun.

AB'ye göre tek tip şarj zorunluluğu, tüketicilerin 'gereksiz şarj cihazı alımlarından yılda 250 milyon Euro'ya kadar' tasarruf etmesini sağlayacak ve yılda 11 bin ton atığı azaltacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...