iPhone kullanıcıları dikkat, hemen güncelleyin! Apple casus yazılıma karşı düğmeye bastı

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge, Engadget
- Güncelleme:
iPhone kullanıcıları dikkat, hemen güncelleyin! Apple casus yazılıma karşı düğmeye bastı

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge, Engadget

iPhone kullanıcılarının acilen telefonlarını güncellemeleri gerekiyor. Apple, casus yazılımı Pegasus'a karşı cihazlara yeni bir güncelleme gönderdi. Büyük ve tehlikeli güvenlik açığını kapatan iPhone yazılımını güncellemenin zamanı geldi.

Apple, iOS 16 işletim sistemi sürümü için yeni bir güncelleme yaptı. Bu güncelleme, iPhone'lara uzaktan erişilerek casus yazılım yüklenmesine imkan tanıyan 'sıfır gün' hatasını kapatıyor. Kritik güvenlik güncellemesi, iPhone'lar yayınlandı.

Casus yazılımları araştıran Citizen Lab, bu açığı geçtiğimiz hafta keşfetti ve hemen Apple'ı konu hakkında bilgilendirdi. Sıfır gün açığının, İsrailli NGO Group'un Pegasus casus yazılımını Washington (ABD) merkezli bir sivil toplum kuruluşunun bir çalışanına ait iPhone'a yüklemek için kullanıldığı ortaya çıktı.

APPLE, IOS 16.6.1 GÜNCELLEMESİNİ YAYINLADI

Pegasus, devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere geliştirilmiş bir casus yazılımdır. Casus yazılım telefona yüklendiğinde fotoğraf, mesaj ve ses/video kayıtları da dahil olmak üzere verileri ele geçiriyor. Ayrıca telefon görüşmelerinin dinlenmesine ve cihaz konumunun takip edilmesine de fırsat veriyor.

İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen bu yazılımın bazı ülkelerde gazetecilere ve aktivistlere karşı kullanıldığı biliniyor. 

Apple, bu açığın keşfedilmesinden sadece birkaç gün sonra iOS 16.6.1'i piyasaya sürdü. Casus yazılımların hedefi olmasalar bile iPhone kullanıcılarının bu güncellemeyi yüklemeleri çok önemli. Zira, kötü niyetli kişiler tersine mühendislik uygulayarak bu yeni güvenlik açığından nasıl yararlanılacağını keşfetmeye ve saldırı riskini artırmaya çalışabilir.

'KİLİTLEME MODU' UYARISI

Açığı keşfederek Apple'ı bilgilendiren Citizen Lab, Apple'ın 'Kilitleme Modu' özelliğinin kullanıcıları bu son istismara karşı koruyabileceğini belirtti. Ancak yalnızca yüksek riskli kişilerin bu modu açmasının faydalı olacağını belirtelim. Kilitleme modu, Apple cihazlarının işlevlerini ciddi şekilde kısıtlamak için tasarlanmış yeni bir iOS özelliğidir. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge, Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...