'KAAN mı F-35 mi?' sorusuna net cevap! 'Daha ilk analizlerde geride' dedi, farklara işaret etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Türk savunma sanayiinin en büyük başarıları arasında yer alan KAAN (Milli Muharip Uçak) özellikleriyle dikkat çekiyor. Türkiye, Rusya'dan S-400 alması sonrası ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Peki KAAN ile F-35 arasındaki fark ne? Emekli tuğgeneral tek tek analiz etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Muharip Uçağın adı geçtiğimiz günlerde açıklandı. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin isim babası olduğu uçak, KAAN adını aldı. KAAN, dünya tarafından yakın markaja alınırken, özellikleriyle de dikkat çekti. Türk savunma sanayiinin büyük başarıları arasında yer alan uçağın F-35'lerle arasında farkı ise Emekli Tuğgeneral Dr. Özgür Tör anlattı.

KONSEPT AÇISINDAN FARKLILAR

Haber Global'de katılığı bir programda KAAN ve F-35 arasındaki farkları açıklayan emekli tuğgeneral, iki uçağın konsept açısından tam olarak aynı olmadığına değindi.

ABD tarafından üretilen F-35'in görünmez bir uçak olarak tasarlanmak istenidiğini ancak bunun tam olarak başarılamadığını söyleyen Tör, bunun nedeninin tek motorlu olan F-35'in sürekli performans göstermesi sonrası arkasından 2 bin dereceye kadar ısının çıkması olduğunu söyledi. Uçaktan çıkan sıcaklığın termal iz bıraktığını söyleyen emekli tuğgeneral, bunun F-35'in 'görünmezlik' özelliğini etkilediğini vurguladı.

"BAZI SIKINTILARI MEVCUT, MENZİLİ DE DÜŞÜK"

Daha yapılmaya başlandığı ilk zamanlardan itibaren F-35'in sıkıntılara maruz kaldığına değinen Tör, uçağın F-117'lerden daha iyi ancak F-22'lerden daha iyi olmadığını söyledi. Ayrıca F-35'lerde çok yüksek performans gösterebilmesi için parça kopmalarının olduğunu belirterek, uçaktaki motor sorununun var olduğunu hatırlattı. Tör bu durumu "Kendine göre iyi bir uçak ama bazı sıkıntılar mevcut ve menzili de düşük" diyerek açıkladı.

KAAN VE F-35 BİR TUTULMAMALI

KAAN ve F-35'in karşılaştırmasında, ABD yapımı uçağın daha ilk analizlerde geride kaldığı görülüyor. Tör, bu analizi yaparken F-35'i kötülemek için yapmadığını, bazı sıkıntıları belirtmek için bu duruma değindiğini sözlerine ekledi.

Emekli Tuğgeneral Özgür Tör, KAAN'ın özelliklerine değinirken, uçağımızın F-35 ile bir tutulmasının yanlış olduğuna değindi ve Yunan medyasının KAAN'ı F-22'ye benzettiğini de ayrıca vurguladı.

'KAAN mı F-35 mi?' sorusuna net cevap! 'Daha ilk analizlerde geride' dedi, farklara işaret etti

RADAR ÖZELLİKLERİ DAHA GELİŞMİŞ

KAAN'ın iki tane motorunun olduğunu söyleyen Tör, ABD uçağında bulunan radarın 20 sene öncesine ait özellikleri barındırdığı, KAAN'ın ise radar özelliklerinin daha da gelişmiş olacağını belirtti.

Tuğgeneral Tör'ün açıklamalarında KAAN'In iki motorlu bir uçak olmasına rağmen arkadan çıkardığı ısının 1.500 dereceden aşağıda olduğunu belirtti. F-35'te ise bu ısının 2 bin derecenin üzerinde olduğu tekrar hatırlattı. Bu da KAAN'ın termal ısı açısından görünmezlik özelliğinde ABD yapımı F-35'ten daha başarılı olduğunu gösteriyor. (Kaynak: Haberglobal)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...