İsim babası Bahçeli oldu: Milli Muharip Uçak 'Kaan' özellikleriyle yeri göğü inletecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Milli Muharip Uçak için beklenen an geldi ve yeni ismi açıklandı. MMU'nun 'isim babası' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre Devlet Bahçeli oldu. Erdoğan, uçağın yeni adının 'Kaan' olduğunu açıkladı. Peki, Milli Muharip Uçak insansız mı, özellikleri neler? MMU ne zaman uçacak? İşte merak edilen soruların cevapları...

Türkiye, Milli Muharip Uçak'ı konuşuyor. Geçtiğimiz günlerde hem Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir hem de TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 1 Mayıs'ta (bugün) düzenlenecek törenle Milli Muharip Uçak'a yeni isim verileceğini söylemişti. Üstelik MMU'ya yeni ismini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceğini de açıklamışlardı. Bu arada, daha önce Gökbey helikopterine ismini Erdoğan vermişti. 12 Aralık 2018'de Savunma Sanayi Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, T625 helikopterinin ismini Gökbey olarak açıklamıştı. 

Bugün, İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı'nda Erdoğan, Milli Muharip Uçak'ın yeni adının Kaan olduğunu açıkladı. Uçağa ismini Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli'nin verdiğini söyledi. Törenle birlikte, Kaan uçağının özellikleri ve ne zaman TSK envanterine gireceği merak konusu haline geldi. Peki, Kaan'ın özellikleri neler, ne zaman uçacak? Kaan ne zaman envantere girecek?

MİLLİ MUHARİP UÇAK 'KAAN' NEDİR?

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Ocak ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeni nesil yerli ve milli savaş uçağının beklenenden daha önce gökyüzüyle buluşacağını "2023'ün sonunda uçacak" sözleriyle tüm dünyaya duyurdu. TUSAŞ, Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi'nin ana yüklenici şirketi konumunda ve 'Kaan' ile birlikte F-16 uçakları, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılacak. 

Peki, TF-X yani kamuoyunda bilinen adıyla Kaan nedir? Kaan, Türkiye’nin yeni nesil yerli ve milli savaş uçağı olarak tanımlanıyor. Kaan'ın 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması planlanan F-16'ların yerine Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılması bekleniyor. Bununla birlikte, Kaan'ın 2070 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alması planlanmakta.

TF-X'in seri üretimine 2020'li yılların sonunda geçilmesi planlanıyor. Milli Muharip Uçak, yani yeni adıyla 'Kaan' ‘beşinci nesil çok rollü savaş uçağı’ olarak tanımlanıyor ve hava-havanın yanı sıra hava-yer muharebelerinde de aktif olarak kullanılacağı aktarılıyor. Bununla birlikte, Milli Muharip Uçak projesi Türkiye’yi savaş uçaklarının üretimi konusunda önemli bir noktaya taşıyacak. Türkiye, ABD, Rusya ve Çin'in ardından bu alanda altyapı ve teknoloji geliştirebilen ülkeler arasına adını yazdıracak. 

İsim babası Bahçeli oldu: Milli Muharip Uçak 'Kaan' özellikleriyle yeri göğü inletecek

MİLLİ MUHARİP UÇAK 'KAAN'IN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Milli Muharip Uçak'ın (MMU) özellikleri nelerdir? MMU projesinde yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi önemli teknolojik unsurlar bulunuyor.

Kaan'ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmekte. 

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil çok rollü savaş uçağı MMU, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz ve güçlü ve atik bir platform. Bununla birlikte, Milli Muharip Uçak’ın kokpit tasarımı beşinci nesil savaş uçaklarında bulunması gereken kabiliyet ve donanımlara sahip ve bu yönüyle pilotun iş yükünü minimum seviyeye düşürmekte.

Milli Muharip Uçak, hava hakimiyetindeki üstünlüğünü ise; Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili, Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş ve Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlayacak.

İsim babası Bahçeli oldu: Milli Muharip Uçak 'Kaan' özellikleriyle yeri göğü inletecek

MİLLİ MUHARİP UÇAK 'KAAN' İNSANSIZ MI?

Milli Muharip Uçak'ın MUM-T (Manned Unmanned Teaming / İnsanlı İnsansız Ekip) yeteneğini en yüksek verimlilikle kullanması planlanıyor. Bu nedenle, muharip uçağa eklenecek koltukla birlikte arka koltuktaki pilot, Bayraktar Kızılelma’da olduğu gibi insansız hava araçlarını yönetebilecek. 

MMU TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

•    Mürettebat: 1

•    Uzunluk: 21 metre (69 ft)

•    Yükseklik: 6 metre (20 ft)

•    Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)

•    Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 Artyakıcı turbofan,

•    Artyakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pounds-force (76,31 kN)

•    Artyakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pounds-force (131 kN)

•    Azami hız: 2.2+ Mach (2.205 kilometre/saat - 1.370 mph)

•    Servis Tavanı: 55.000 fit (17.000 m)

•    G Limiti: +9g / -3,5g

•    Aviyonikler

•    ASELSAN’ın yerli AESA Radarı Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS)

•    SAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)

•    IRST (Kızılötesi Arama ve Takip) Sensörü

•    EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)

•    Kaska Monteli Nişangah Sistemi

Kaynak: Türkiye Gazetesi, TUSAŞ, Anadolu Ajansı

Derleme: Hilal Bardakcı

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...