MMU'yu da zor tutuyoruz! Milli Muharip Uçak pistte: İşte hayran bırakan özellikler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
MMU'yu da zor tutuyoruz! Milli Muharip Uçak pistte: İşte hayran bırakan özellikler

TEKNOLOJİ Haberleri

Savunma Sanayii Başkanı ismail Demir'in müjdesini verdiği üzere gururumuz, Milli Muharip Uçak hangardan çıktı. Bugün gerçekleşen taksi testlerini de başarıyla geçen Milli Muharip Uçak, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gökyüzüyle buluşacak. İşte her ayrıntısı ince ince işlenen Milli Muharip Uçak'ın hayran bırakan özellikleri...

Çanakkale Zaferinin 108. Yıldönümü olan 18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bugün pistin başına geçti. İsmail Demir tarihi anları, "Şehitlerimizin aziz hatırasına! Milli Muharip Uçak’ımızı 18 Mart’ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında! Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız." sözleriyle duyurdu. Gök vatan projesinin parçası olan ve 2023 yılının sonunda ilk uçuşu yapması planlanan MMU’nun özellikleri de kendisine hayran bırakıyor. 

2023 YILININ SONUNDA İLK UÇUŞUNU YAPACAK

Türkiye, ABD ile yaşadığı F-35 krizi sonrasında yeni bir adım atmış Gök vatan projesini adım adım hayata geçirmişti.

İlk kez 22 Şubatta MMU,'nun motoru çalıştırılmış ve piste çıkarılmıştı. Bugün de Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin Ankara’da ki tesislerinde bir tören yapılması planlanıyordu. Fakat Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında bu tören ertelendi ama testten vazgeçilmedi ve bugün Milli Muharip uçak yapılan test esnasında kendi motorlarını çalıştırarak piste çıktı.

Çanakkale Zaferinin 108. Yıldönümü olan 18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bu test ile birlikte roll-out’a hazır olduğunu kanıtlamış oldu.

Ortaya çıkan test görüntülerinde e Milli Muharip Uçak’ın, gri boyamasına kavuştuğu, hava alıkları ile radom kısımlarının ise daha açık bir renge boyandığı görüldü.

Türkiye’nin milli imkanlarla kendi 5. nesil savaş uçağını geliştirmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak Projesinin 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyordu ama tarih geçtiğimiz haftalarda öne çekildi.

Gök vatan projesinin parçası olan MMU’nun 2023 yılının sonunda ilk uçuşu yapması planlanıyor.

MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN HAYRAN BIRAKAN ÖZELLİKLERİ

MMU üstün hava hâkimiyetini:

"Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili

Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş

Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü ile sağlıyor."

5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetlere sahip.

MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü muharebe kabiliyetleri ile tam bir savaşçı olarak kabul ediliyor.

Milli Muharip Uçak’ın kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak tasarlandı. Pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirildi.

Halihazırda dünyada sadece ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak kabul ediliyor.

Milli Muharip Uçak, bu alanda yeni bir aktör olarak Türkiye’nin dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almasını sağlayacak.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cemil26 Mart 2023 21:20

Gurur duyuyoruz biran önce göklerde ucması diliyoruz emegi gecenlerden Allah razı olsun daha ilgilerini yapmayı nasip etsin

Sonraki Haber Yükleniyor...