NASA, insanlığı Mars'a götürecek roket için seçimini yaptı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA, insanlığı Mars'a götürecek roket için seçimini yaptı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) ve DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı), nükleer termal roket motoruna sahip bir uzay aracı geliştirmek için havacılık ve savunma şirketi Lockheed Martin'i seçti.

Ocak ayında açıklanan ve BWX Technologies'in reaktörü ve yakıtı sağlayacağı girişimin adı Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO) oldu. Engadget'te yer alan habere göre, ABD'ye ait her iki kurum da, söz konusu teknolojiyi en geç 2027'de gelecekteki Mars görevlerine yönelik sergilemeyi hedefliyor.

Nükleer termal tahrik (NTP), kimyasal olarak tahrik edilen roketlere göre çeşitli avantajlara sahiptir. Birincisi, iki ila beş kat daha verimli olması, gemilerin daha hızlı ve daha fazla çeviklikle daha uzağa seyahat etmesine imkan tanıyor. Ayrıca azaltılmış itici gaz ihtiyacı, uzay gemisinde bilimsel ekipmanı ve diğer temel malzemeleri depolamak için daha fazla alan bırakır.

Bununla birlikte, nükleer motorlar, beklenenden daha hızlı bir dönüş yolculuğu için geminin yörüngesini değiştirmeyi kolaylaştırdığından, iptal senaryoları için daha fazla seçenek sunar. Bu faktörler, NTP'yi (belki) ideal Mars seyahat yöntemi yapmak için bir araya geliyor.

'HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Lockheed Martin'in Ay Keşif Kampanyalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Kirk Shireman, "Bu daha güçlü ve verimli nükleer termal tahrik sistemleri, varış noktaları arasında daha hızlı geçiş süreleri sağlayabilir. Mürettebatın radyasyona maruz kalmasını sınırlamak için Mars'a insan misyonları için geçiş süresinin azaltılması hayati önem taşıyor." dedi. 

NTP sistemi, hidrojen itici gazını hızla aşırı yüksek sıcaklıklara ısıtmak için bir nükleer reaktör kullanacaktır. Bu gaz, geminin itiş gücünü oluşturarak, motorun ağzından geçirilir.

BWX bugün yaptığı açıklamada, "Bu nükleer termal tahrik sistemi, sıvı hidrojen gibi süper soğuk bir gazı hızla ısıtmak için Yüksek Tahlil Düşük Zenginleştirilmiş Uranyum (HALEU) yakıtı kullanarak son derece güvenli ve güvenilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Gaz ısındıkça hızla genişliyor ve uzay aracını tipik kimyasal yanmalı motorlardan daha verimli hareket ettirmek için itme kuvveti oluşturuyor." şeklinde bilgi verdi. 

NASA ve DARPA, Dünya atmosferindeki radyoaktif sızıntılarla ilgili endişeleri gidermeye yardımcı olmak için, gemi Dünya'yı etkileyeceği bölgenin dışında herhangi bir trajedinin meydana geleceği "nükleer güvenli yörüngeye" ulaşana kadar reaktöre güç vermemeyi planlıyor. Ajanslar, 2027 yılına kadar, "alçak dünya yörüngesinin üzerinde uygun bir konuma" ulaşana kadar geleneksel bir roketten fırlatılan bir nükleer uzay aracı gösterisini hedefliyor.

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...