NASA nefes kesen anları yayınladı: Helikopter Mars'a iniş yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: NASA, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / NASA, Türkiye Gazetesi

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı), Mars helikopteri Ingenuity'nin Kızıl Gezegen'e yaptığı iniş ve gezegen yüzeyinden kalkış anlarını gösteren bir video yayınladı. İşte Ingenuity'nin Mars'ta iniş ve kalkış anları...

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, Kızıl Gezegen'de 54. kalkışını gerçekleştirdi. NASA da Ingenuity'nin son kalkış ve inişinin görüntülerini yayınladı. Ingenuity helikopteri, Şubat 2021'de Mars'a gönderilmişti ve bu helikopter, NASA'nın Mars'a gönderdiği ilk helikopter oldu. Bu arada, Ingenuity'nin Perseverance adlı uzay aracıyla birlikte Mars'a gönderildiğini belirtelim. 

İlk uçuşunu Nisan 2021’de gerçekleştiren Ingenuity, şimdiye kadar 54 uçuş gerçekleştirdi. NASA, görüntünün detaylarını bir makaleyle paylaştı. 

Görüntü, NASA'nın diğer aracı Perseverance tarafından kaydedildi ve uçuş ağustos ayının başında yapıldı. Toplamda 25 saniye süren uçuşta helikopter yerden 5 metre yükseldi. Ayrıca Perseverance aracı bu görüntüleri yaklaşık 55 metre uzaktan kaydetti. 

MARS'TA ZORU BAŞARDILAR

Gökbilimciler, Mars'ta uçuş yapmanın zor olduğunu vurguluyor. Zira, Mars yüzeyinde yerçekiminin Dünya yüzeyindeki yerçekiminin yüzde 38’i kadar. Mars'ın yüzeyindeki hava yoğunluğu ise Dünya’dakinin yalnızca yüzde 1’i kadar. İşte bu faktörler nedeniyle Mars'ta bir hava aracının kalkış yapması oldukça zor. 

Bununla birlikte, NASA, Ingenuity helikopterini tüm bu zorluklara rağmen kaldırma kuvveti oluşturabilecek şekilde geliştirdi. Mars helikopteri, 4 metrelik kanat açıklığına sahip. 

NASA, Ingenuity'nin 5 uçuş gerçekleştirebileceğini düşünürken, şimdiye dek helikopter Mars'ta 54 defa uçtu.

Bu arada, aktarılan bilgilere göre, bu son uçuşta NASA'nın amacı Ingenuity'yi kontrol etmekti. Çünkü 53. uçuşta Ingenuity, uçuş anomalisi nedeniyle acil iniş yapmıştı. Bu yüzden uzay ajansı, helikopterin navigasyon sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etti. Mars helikopterinde bir sorun olmadığı açıklandı. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: NASA, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nurettin 31 Ağustos 2023 20:22

Teknik olarak 4 metre kanat açıklığı,gerçek bir helikoptere yakın.pillerle şarj olsa bile zor gibi.ama bunu ABD yaptıysa kesin yalan ,adamlar aya gittiklerini dahi ispat edemiyorlar.istenirse hubble teleskobu ile ayda bırakılan ay aracını ve ABD bayrağını,çok kolay görebilirler,aksi ispatlanmayan herşey doğru grubundadır ne yazık ki.

HocaCamide27 Ağustos 2023 05:16

Uzayda hic bir Hava olmasa serbest dusus olurdu demek ki oraya gidilebilecek kadar bir seyler var uzayda uydulari tutacak kadar oldugunuz gibi.

Bilimoloji26 Ağustos 2023 04:30

Yaw bu yorum yapanlar milletimi trollüyor yoksa gerçekten zeka sevyeleri bu denli düşük insanlar ile aynı havayı mı soluyorum anlamadım biri beni aydınlatsın.

Memolee26 Ağustos 2023 00:35

Animasyon zaten gerçek görüntü değil yazıyor sonunda

Selo25 Ağustos 2023 18:24

Yorumlara bak ya cahillik diz boyu. Biri uzayda hava mi var diyor digeri fotoyu kim cekti diyor. Dizi izlemekten beyin kalmamis vatandasta

Bu Elikopter bu kadar uçuyorsa bize kesin hava konusunda yalan atıyorlar yüzde bir hava olan yerde böyle kolay uçacaklarini hiç sanmıyorum 24 Ağustos 2023 13:51

Bunlar yalan söylüyor yüzde bir Hava olan yerde böyle uçuş yapacaklarını sanmiyorum.

Tr24 Ağustos 2023 12:21

Demekki marsta hava var

Emrah şah 24 Ağustos 2023 12:01

Uzayda havami var helikopter nasil ucuyor nasa bizi yıllardır kandırıyor

Vatandas23 Ağustos 2023 00:13

Bu helikopteri videoya kim çekti asıl soru bu

Sonraki Haber Yükleniyor...