NASA'nın yayınladığı çarpıcı video göz kamaştırdı: 'Güneş'te 133 gün'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA'nın yayınladığı çarpıcı video göz kamaştırdı: 'Güneş'te 133 gün'

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, Güneş’i inceleyen uzay aracından gelen görüntüleri birleştirerek bir video klibe dönüştürdü. NASA’nın resmi YouTube kanalında yayınlanan Güneş videosu, izleyenleri etkisi altında bıraktı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) adlı uzay aracından gelen verileri bir saatlik bir videoya dönüştürdü. 2010 yılından beri Dünya’nın yörüngesindeki noktasından Güneş'i yüksek çözünürlükte görüntüleyen SDO isimli teleskop, üzerindeki araçlar sayesinde her 0,75 saniyede bir Güneş’in görüntüsünü çekiyor. Teleskopta yer alan Atmosferik Görüntüleme Tertibatı ise her 12 saniyede bir 10 farklı ışık dalga boyunda görüntü yakalıyor.

NASA’nın YouTube kanalında yayınladığı 59 dakikalık videonun 12 Ağustos - 22 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen gözlemlerde kaydedildiği açıklandı. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezinin YouTube kanalındaki görüntü, Güneş'in ‘korona’ denilen atmosferini ayrıntılarıyla gösteriyor.

GÜNEŞ’İN 133 GÜNÜ GÖSTERİLDİ

17,1 nanometre (morötesi) dalga boyunda çekilmiş fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşturulan videoda, 133 günlük gözlemlerden toplanan veriler gözler önüne seriliyor. Yaklaşık bir saatlik videoda, Güneş'in aktif ve parlak bölgeleri göze çarparken, halka şeklindeki yapılar, sıcak ve parlak plazma dalgalarını hapseden manyetik alanları gösteriyor. 

Videonun açıklamasında ise NASA, Güneş Dinamikleri Gözlemevine ilişkin şu şekilde bir değerlendirme yaptı: "Bize en yakın yıldızın işleyişine dair sayısız yeni keşfi mümkün kıldı... Bu teleskop ve diğer NASA misyonları, uzaydaki yerimize dair daha fazla bilgi ve astronotlarımızı güvende tutacak yeni veriler sağlamak için önümüzdeki yıllarda Güneş'i izlemeye devam edecek." 

Güneş Dinamikleri Gözlemevi, 11 Şubat 2010'da uzaya fırlatılmıştı. Uzay aracı, Güneş Sistemi'nin Dünya'daki yaşamı doğrudan etkileyen yönlerini araştırmak üzere veriler topluyor. 

(Independent Türkçe)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...