Polonya’da Türk SİHA’sı coşkusu: Bayraktar TB2 ilk uçuşunu yaptı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Polonya’da Türk SİHA’sı coşkusu: Bayraktar TB2 ilk uçuşunu yaptı

TEKNOLOJİ Haberleri

Polonya, ilk Bayraktar TB2 SİHA'ların, teslim edildiği Mirosławiec'teki 12'nci İHA Üssü’nde ilk test uçuşlarını gerçekleştirdi. Test uçuşlarına ilişkin açıklama Polonya Genelkurmay Başkanlığı'nın Twitter hesabından paylaşıldı.

Polonya'ya teslim edilen Bayraktar TB2 SİHA ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla savunma sanayi şirketi Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının Polonya’ya ilk teslimatı 12 Ekim 2022'de gerçekleştirilmişti. Mirosławiec kentindeki 12. Hava Üssü’nde düzenlenen bir törenle SİHA’ların teslimatı tamamlanmıştı.Böylece Polonya, Türkiye'den silahlı insansız hava aracı satın alan ilk NATO üyesi ülke oldu. 

Polonya ile Türkiye arasında Mayıs 2021'de imzalanan ve 24 adet Bayraktar TB2 satışını içeren anlaşmanın ardından TB2 Polonya ordusunun envanterine girmişti. Polonya, 24 adet Bayraktar TB2 SİHA için Baykar şirketine toplam 270 milyon dolar ödeme yapacak. Teslimat ise 2024 yılı sonunda tamamlanacak.

Polonya’da Türk SİHA’sı coşkusu: Bayraktar TB2 ilk uçuşunu yaptı

BAYRAKTAR TB2 DÜNYANIN RADARINDA

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak törende yaptığı konuşmada şöyle dedi: 

“Bugün Polonya Ordusu'nun birimlerini yeniden oluşturuyoruz. Polonya Ordusunun kuvvetlerini güçlendiriyoruz. İlk Bayraktarlar şimdiden 12. İnsansız Hava Aracı Üssü'nde. Bayraktar insansız hava araçlarının kullanımı ile savunma kabiliyetlerimizi artırmamız önemli.

İnsansız hava araçlarının yanı sıra radar ve kontrol istasyonları da sipariş ettik ve teslim aldık. Bu sistemlerle hizmet vermeye hazırız”

Polonya’da Türk SİHA’sı coşkusu: Bayraktar TB2 ilk uçuşunu yaptı

POLONYA BAYRAKTAR TB2'LERİ F-35 İLE KULLANACAK

TB2'ler, taşıdıkları donanıma göre keşif veya aktif taarruz sortileri yapabilecek. Gerçekleştirilen toplantıda da bu İHA'ların belirli birimlerde nasıl kullanılacağına ilişkin hususlara açıklık getirildi. Karara göre İHA'lar, tüm Polonya Silahlı Kuvvetlerinin yararına Mirosławiec'teki 12. İHA Üssü tarafından işletilecek. Bayraktar TB2; F-35 savaş uçakları Patriot ve HIMARS sistemleri ile çalışacak. 

Polonya’da Türk SİHA’sı coşkusu: Bayraktar TB2 ilk uçuşunu yaptı

Polonya Genel Kurmak Başkanlığı'nın resmi

hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise şu bilgilere yer verildi: "Polonyalı pilotlar bugün Mirosławiec'te ilk BSP Bayraktar TB2 kontrol uçuşlarını gerçekleştirdi. 2022'den itibaren bu uçaklar Polonya Ordusu'nun envanterinde gözlem ve keşif görevlerinin yanı sıra savaş görevlerini yürütmek için kullanılacak."

POLONYA ORDUSU'NU GÜÇLENDİRİYOR

Bayraktar TB2 İHA'ların konfigürasyonunun, halihazırda kullanılan standart İHA'lardan farklı olup olmayacağı ve ifade edilen SAR sensörlerinin nasıl kullanılacağı sorusuna Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak şu cevabı verdi:

"Operatörlerimiz, Polonya'ya özgü gereksinimlerimize göre yapılandırılmış setler alacak. Doğrudan üretim hattından gelen bir ürünü tedarik etmiyoruz. Kullanacağımız TB2 sistemi diğer ülke kullanıcılarından farklı olacaktır. Sözleşmede; Keşif için EO Sensörleri, Lazer Mesafe Ölçerler, SAR ve lazer güdümlü MAM-C ve MAM-L silahları bulunmaktadır.

Bir bütün olarak sistem, çatışma potansiyelimiz dahilinde belirli bir operasyonel amaca hizmet edecektir. Sonuç olarak İHA'lar otonom olarak değil, daha büyük bir sistem içerisinde kullanılacak. Ordumuzun kullandığı ana savunma ve silah sistemlerini tamamlayıcı unsurlar olmaları sağlanacak.

Burada yakında envanterimize girecek olan F-35 savaş uçakları, Patriot ve HIMARS sistemlerinden bahsediyorum. Anahtar, yukarıdaki tüm unsurlardan etkili bir uyumlaştırılmış sonuç elde etmektir. ”

(Railly News)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...