Rusya'dan 47 yıl sonra bir ilk! Bu defa Ay’a uzay aracı gönderdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya'dan 47 yıl sonra bir ilk! Bu defa Ay’a uzay aracı gönderdi

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünya'nın uydusu Ay, yeniden uzay araştırmalarının bir numaralı öznelerinden biri haline geldi. Son yıllarda ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkeler Ay'a yeni uzay araçları göndermeye ve insanlı Ay seyahatleri için adımlar atmaya başladı. Rusya da yarıştan geri kalmak istemiyor gibi görünüyor.

Rusya, su kaynağı aramak için 1976’dan bu yana ilk defa Ay’a uzay aracı gönderdi. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), başkent Moskova’nın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Luna-25 uzay aracını taşıyan Soyuz 2.1v roketini fırlattı. Luna-25, başarılı geçen fırlatmanın ardından uçuş yörüngesine girerken, uzay aracının 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna iniş yapması planlanıyor.

SU KAYNAĞI ARAYACAK

Ay’da yaklaşık 1 yıl süreyle araştırmalar yapacak Luna-25’in, su kaynağı aramanın yanı sıra uzay ışınlarının ve elektromanyetik emisyonların ay yüzeyindeki etkilerini inceleme görevleri bulunuyor.

Roscosmos Başkanı Yuriy Borisov, Luna-25’in barışçıl amaçlarla Ay’a gönderildiğini, 2027, 2028 ve 2030’da da Ay’a uzay araçları göndermeyi planladıklarını söyledi.

Öte yandan, ABD, Artemis adını taşıyan Ay keşif programını yürütüyor. Artemis görevlerinin ilerleyen aşamalarında insanlı uçuş gerçekleştirilmesi planlanıyor. İnsanlı Ay keşif görevinin 2025'te yapılması bekleniyor. 

Çin de 2028'e kadar 3 keşif görevi için 7 fırlatma yapmayı planlıyor. 

(Kaynak: Anadolu Ajansı) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...