Son dakika... Savunma Sanayi Başkanı Demir Gökbey ve Bayraktar TB3 için müjdeli haberi duyurdu

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. Yerli ve milli savunma sanayi hamlesinde altın çağını yaşayan Türkiye için müjdeli haberler duyuruldu. SSB Başkanı İsmail Demir, Gökbey ve TB3 için "Bu yıl uçarken göreceğiz" dedi. İşte İsmail Demir'in dikkat çeken açıklamaları...

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, katıldığı bir televizyon programında savunma sanayiindeki son gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. İsmail Demir, Gökbey helikopteri, ANKA-3 ve Bayraktar TB3 için 'müjdelerimiz olacak' sözleriyle bir duyuru da yaptı. Ayrıca İsmail Demir, F-16 savaş uçaklarının modernizasyon sürecine ilişkin bilgi verdi. İşte İsmail Demir'in açıklaması: 

"Yapısal sistemler TUSAŞ'ın büyük yetkinliği olan modernizasyon süreciydi. Bizim için çok önemli olan aviyonik sistemler ve bilgisayarın yerleştirilmesi diyelim. Görev bilgisayarından bahsediyorum. Kendi silahlarınızın entegre olmuş sistemler anlamına geliyor. F16 Block 30'larda uygulanmaya başlandı. Nihayet başarılı 2 prototip çıkarıldı. 40-50'lere uygulanacak sistemi ortaya çıkarmış durumdayız. Radar ve diğer sistemlerin modernize edilmesiyle birlikte viper dediğimiz onlardan daha iyi özellik taşıyacak. Kendi silahlarımızı sorgusuz sualsiz kullanabileceğimiz konfigürasyon. Yetenek kadar uygulama açısından kendi milli sistemlerimizin üzerinde rahatça kullanılabilir olması bir adım daha öteye geçiyor olacak. Hazır alınana sistemlerde uygulama zorlukları taşıyabilirsiniz. Kendi geliştirdiğiniz modernizasyonda özgür olabilirsiniz. Bu 30'larda bu başarıldı, 40-50'lerde devam edecek bir süreç. 2029'u bulacak bir süreç."

BAYRAKTAR TB3 BU YIL HAVALANACAK

İsmail Demir, Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA'ya ilişkin şu şekilde konuştu:

"TB3'ün çalışmaları hızla devam ediyor. TB2'ye nazaran üretiminde bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Ondan sonra entegrasyon ve uçuş testleri yapılacak. Tam süreyi veremem ama bu yıl içinde TB3'leri uçarken göreceğiz.

Son dakika... Savunma Sanayi Başkanı Demir Gökbey ve Bayraktar TB3 için müjdeli haberi duyurdu

Baykar'ın yayınladığı animasyon görüntülerinden Bayraktar TB3 SİHA

Türkiye'nin uzak bölgelerdeki operasyonlarında SİHA'lar etkili oldu. Elinizin ulaşabildiği yere SİHA gönderebilirseniz orada etkinsiniz. Havadan operasyon yapacaksanız SİHA'lar jet uçağından geri kalmaz. Adet olarak çok daha fazla, havada daha uzun süre kalabileceksiniz. Elektronik harp ve vuruş gücü anlamında enteresan olacak.

(Bayraktar) Kızılelma'nın mühimmat entegrasyonu için testler devam ediyor. Gelecek test sonuçlarına göre adım adım gidecek. Bu kendi içnde bir bütün. Uçuş testlerinde yavaş yavaş harekete geçirilecek."

GÖKBEY HELİKOPTERİ İLK DEFA YERLİ MOTORLA UÇACAK

Savunma Sanayi Başkanı Demir, Gökbey helikopterine ilişkin ise, "Gökbey'de teslimat biraz gecikti ama 3 tanesi bu yıl içinde jandarmaya teslim edilecek. İlk kez TEİ'nin ürettiği yerli bir motorla, helikopter motoruyla bu yıl uçacak." ifadesini kullandı. 

Son dakika... Savunma Sanayi Başkanı Demir Gökbey ve Bayraktar TB3 için müjdeli haberi duyurdu

ANADOLU GEMİSİ 30'DAN FAZLA SİHA TAŞIYABİLİR

İsmail Demir, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Anadolu Gemisi şu an Deniz Kuvvetlerimizin elinde. Personellerin eğitimi devam ediyor. Gemimiz aslında hizmete hazır. Beklediğimiz kapasiteye ulaştı. Barış zamanındaki fonksiyonu ihtiyacı olan yerlerde personelin taşınması, onların üssü olması ama asıl mesele bir güç aktarımı yapması. Bir yerde operasyon yapacaksanız hem kara hem hava güçlerini bulundurabilirsiniz. Gemimizin seyahat mesafesi gayet uzun. Şu an 30'un üzerinde SİHA taşıyabilir ama bunun 100'e kadar çıkabilecek modeli geliştirilebilir. Bir afet durumunda ise 3 bin kişiyi alabilirsiniz gemiye."

"F-35 PROGRAMINA GERİ DÖNER MİYİZ, BİLMİYORUM"

İsmail Demir, Türkiye'nin F-35 savaş jetlerinden alıp almayacağına ilişkin de bir değerlendirme yaptı: "Türkiye F-35 programına geri dönerse o uçakları Anadolu Gemisi'ne entegre etmek zorundayız. Zaten hangarlar hazır ama F-35 programına geri döner miyiz bilmiyorum. Şahsi görüşüm, F-35 B modelinin maliyeti ve performansı gündeme geldiğinde, masrafı da göz önüne alındığında iki kez düşünülmesi gerektiği görüşündeyim. İşletmesi de oldukça pahalı."

"HÜRJET İLE PAZARI DOMİNE EDEBİLİRİZ"

Demir: "Hürjet bir eğitim uçağı. Hava Kuvvetleri olan her ülkenin eğitim uçağına ihtiyacı vardır. Türkiye bu uçakla pazarı domine edebilir. 5-6 sene önce olsaydı elimizde şu an satışı yapılmıştı. Hürjet'ten MMU'ya geçiş olsun istiyorduk ama birbirine paralel gittiler. Sadece eğitim uçağı olarak kalmayacak. Anadolu Gemisi'ne inip kalkabilecek bir Hürjet modeli tasarlayacağız. Buna çalışıyoruz. Eğitim uçağını uçuralım önce, ondan sonra ikinci aşama buna belirli silah unsurlarını entegre etmek olacak. Üçüncü adımı ise gemi üzerine inip kalkması. Hürjet'e yerli motor için çalışmalar sürüyor. Tecrübeli şirketler bile 10 yıl süre veriyor ama biz sürece başladık, yoldayız artık."

MİLLİ MUHARİP UÇAK İNSANSIZ OLABİLİR

En çok merak edilen konulardan biri de Milli Muharip Uçak... İşte İsmail Demir'in MMU hakkındaki son açıklaması: "Milli Muharip Uçak'ın görünmezlik özelliği daha iyi olacak. Siber güvenlik, yapay zeka içinde olacak. 5. nesil için geliştirilmiş bir motoru olmadığı için 4.5 diyoruz ama motoru halledince içimize sinecek. Tamamen akıllı. Bir tık sonrası insansız olabilecek, farkındalığı olan, radarı son derece etkili, uzun mesafe vuruş yapabilme gibi gelişmiş özellikleri ekleyebilirsiniz. Hangardan çıktı, motoru çalıştı."

Son dakika... Savunma Sanayi Başkanı Demir Gökbey ve Bayraktar TB3 için müjdeli haberi duyurdu

Milli Muharip Uçak (MMU)

"MÜJDELERE HAZIR OLUN"

Açıklamasının sonlarına doğru İsmail Demir, 'müjdeli' haberleri olacağını söyledi. Demir, "Uçuş çok önemli, yerde gitmeye benzemiyor, temkinli olmakta fayda var. Uçuşun kuralları kanla yazılmıştır. 2024'ün sonu, 2025 gibi ilk uçuşu gerçekleştirebilir ama biz ileri tarih verelim ama sürprizlere hazır olun, daha da öncesinde uçabilir. Maliyeti F-35'ten daha uygun olacak. Hava Kuvvetleri filosuna katılması ise 2029'u bulur. Filoya teslim ettiğimizde şu anlama gelir; bu uçak hazır, kullanılabilir." dedi. 

Ayrıca ANKA-3 için de konuşan Demir, "ANKA-3 bizim sürprizimiz. Jet motorlu, uçak kanat formatında bir SİHA'mız. Çok yakında havada göreceğiz. Hürjet'le beraber uçururuz büyük ihtimal. 40 gün içinde uçabilir." şeklinde konuştu. 

(TGRT Haber) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...