Son dakika... Türkiye'nin yeni uydusu İMECE fırlatıldı: TSK'nin uzaydaki gözü olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Son dakika haberi... Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE uzaya fırlatıldı. Fırlatma, Amerikan SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle yapıldı. TSİ 09.47 itibariyle İMECE'nin uzay yolculuğu başlamış oldu.

Son dakika haberi... TÜBİTAKUzay tarafından geliştirilen Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE  uzaydaki yolculuğuna başladı. İMECE, iki ertelemenin ardından ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması programı kuvvetli rüzgar nedeniyle 27 saniye kala dün bir defa daha ertelenmişti.

İMECE'nin fırlatılması için dördüncü deneme başarılı oldu. Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden TSİ 09.47'de uzaya fırlatıldı.

Son dakika... Türkiye'nin yeni uydusu İMECE fırlatıldı: TSK'nin uzaydaki gözü olacak

İMECE'nin Falcon 9 roketiyle fırlatılma anı

Programı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, uydunun üretim aşamasında yer alan mühendisler ve aileleri Ankara'daki TÜBİTAK Uzay yerleşkesinde kurulan merkezden takip etti. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İMECE'Yİ BÜYÜK BİR GURURLA YOLCU ETTİK

Fırlatmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  açıklamalarda bulundu:

"İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. İMECE uydusu, milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu Türkiye Yüzyılı'nın habercisi büyük bir gururla uzaya yolcu ettik.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da fırlatmanın ardından törene telefonla bağlandı, emeği geçenlere teşekkür etti.

SpaceX şirketi de Twitter hesabından fırlatma anına ilişkin bir video yayınladı:

https://twitter.com/SpaceX/status/1647131755080712194

TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ UYDUSU İMECE ÖZELLİKLERİ NELER?

Uzay aracı, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)' nin Ankara Kahramankazan'daki tesisinde üretiliyor.

Beş yıllık bir görev süresi için öngörülen uzay aracının kütlesi 800 kg'dır (1.800 lb).

Güneşle eş zamanlı jeosentrik bir yörüngede 680 km'de (420 mil) olacak .

Pankromatik (PAN): 0,99 m (3 ft 3 inç),

Multispektral (MSI): 3,96 m (13,0) görüntü çözünürlüğü ile tek bir çerçevede 13,9 km × 16,2 km (8,6 mi × 10,1 mi) görüntü alanına sahip olacaktır. ft).

Son dakika... Türkiye'nin yeni uydusu İMECE fırlatıldı: TSK'nin uzaydaki gözü olacak

5 YIL GÖREV YAPACAK

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Bu arada, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içinde uzaya fırlatılacak.

METRE ALTI ÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERA

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. Türkiye'de ilk defa üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi. İMECE Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı.

İHRACAT POTANSİYELİ

İMECE Projesi'nden elde edilen çıktılar, Türkiye'nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Haziran 2022'den itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE uydusu, şubatta fırlatma üssünün bulunduğu ABD'ye gönderilmişti.

(Haber Merkezi)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...