Söz hakkı Elon Musk'ta! Altman'ın kovulma nedenine ışık tutacak iddia

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
- Güncelleme:
Söz hakkı Elon Musk'ta! Altman'ın kovulma nedenine ışık tutacak iddia

TEKNOLOJİ Haberleri  / Insider

OpenAI şirketinin kurucularından Sam Altman, geçtiğimiz hafta ani bir darbe ile CEO görevinden alındı. Şirketin yönetim kurulu Altman'ın "artık güven vermediğini" söyledi ancak detaylı bir açıklama yapmadı. OpenAI'nin kurucularından Elon Musk, Altman'ın kovulmasına ilişkin konuştu.

Sam Altman'ın yapay zeka (AI) firması OpenAI'deki görevinden alınması, şirketin üst düzey liderleri arasında yapay zekanın oluşturduğu varoluşsal tehdidin nasıl durdurulacağı konusundaki fikir ayrılığını da ortaya çıkarmış olabilir. Altman geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda, yapay zekanın "potansiyel olarak korkutucu" olduğunu ve hükümetlerin ve yapay zeka geliştiricilerinin bu teknolojinin tehlikelerine karşı önlem almasının "kritik" önem taşıdığını söylemişti.

ChatGPT'yi piyasaya süren OpenAI'nin kurucularından olması nedeniyle Sam Altman, yapay zeka teknolojisinin yüzü olmuştu.

Altman'ın OpenAI'yi yapay zeka silahlanma yarışında önde olacak şekilde agresif bir konuma koyduğu, büyük miktarda finansman ve hızlı gelişme peşinde olduğu biliniyordu. Eylül ayında Altman, Softbank'tan 1 milyar dolarlık fon kazanmaya çalıştı. Japon holdingin CEO'su Mayoshi San, daha önce her gün ChatGPT kullandığını ve yapay zekanın gücüne inandığını söylemişti.

YAPAY ZEKANIN TEHLİKELERİ ALTMAN'IN KOVULMASINA MI YOL AÇTI? 

Bu arada OpenAI'nin kurucu ortağı, baş bilim insanı ve Altman'ın görevden alınmasında rol oynayan yönetim kurulu üyesi Ilya Sutskever, yapay zekanın topluma yönelik oluşturduğu potansiyel tehditler göz önüne alındığında daha dikkatli davranmayı tercih etti.

The New York Times'a göre Sutskever, ChatGPT'nin arkasındaki teknoloji olan GPT-4'ün gelecekteki versiyonlarının insanlığa zarar vermemesini sağlamak için şirket içinde bir "Super Alignment" ekibi oluşturdu. Diğer iki OpenAI yönetim kurulu üyesi de (Helen Toner ve Tasha McCauley) yapay zekadaki ilerlemelerin insanların çıkarlarıyla uyumlu olmasını sağlamak için çabalıyor. 

OPENAI'DEN AYRILAN İSİMLER ARASINDA MUSK DA VAR

2021'de Dario Amodei ve diğer birkaç OpenAI çalışanı, daha güvenli bir yapay zeka oluşturmayı misyonunun merkezine koyan bir OpenAI rakibi olan Anthropic'i kurmak için şirketten ayrıldı. 2018 yılında ise Tesla ile çıkar çatışması nedeniyle OpenAI'nin yönetim kurulundan ayrılan Elon Musk bile şirketin "güvenliğe" ne kadar öncelik verdiği konusunda endişeliydi.

OpenAI yönetim kurulu, Altman'ı kovma gerekçeleri olarak, güven kaybı ve iletişimde samimi olmamayı göstermişti. Ancak ani görevden almanın sonuçları da hızlı oldu. Çok sayıda yönetici protesto amacıyla istifa etti, şirket Altman'ın ardından iki defa yeni geçici CEO atadı. 

MUSK, OPEN AI'DAN AÇIKLAMA BEKLİYOR 

Elon Musk, şu anda dünyanın en güçlü yapay zeka şirketi olan OpenAI'nin CEO Sam Altman'ı kovma nedenini açıklaması gerektiğini söyledi.

Yammer'in eski CEO'su David Sacks'ın bir paylaşımına yorum atan Musk, "Gelişmiş yapay zekanın riski ve gücü göz önüne alındığında, yönetim kurulunun neden bu kadar sert bir karar almak zorunda hissettiği konusunda halkı bilgilendirmesi gerekiyor" dedi. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...