SpaceX'ten yeni rekor! 54 Starlink uydusunu taşıyan roket uçuşun ardından denize indi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
SpaceX'ten yeni rekor! 54 Starlink uydusunu taşıyan roket uçuşun ardından denize indi

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD merkezli uzay taşımacılığı ve roket şirketi SpaceX, bir grup internet uydusunu daha uzaya fırlattı. 54 adet Starlink uydusunu taşıyan Falcon roketi, 16. uçuşunu yaparak rekor kırdı.

Bir SpaceX Falcon 9 roketi, Starlink uydularından oluşan yeni bir filoyu yörüngeye yerleştirdi. Falcon 9 roketi, 16. uçuşunu gerçekleştirdikten sonra Atlantik Okyanusu'nda bekleyen platforma indi. Üzerinde SpaceX'in 54 Starlink internet uydusu bulunan Falcon 9 roketi, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan 15 Temmuz Cumartesi günü yörüngeye yükselirken gece geç saatlerde gökyüzünü aydınlattı.

Space.com'un haberine göre, cumartesi günü yapılan ve sorunsuz bir şekilde geçen SpaceX fırlatması, sadece bir gün önce oksijen seviyesindeki sorun nedeniyle dakikalar kala iptal edilmişti. Bunu, SpaceX'in bileşen mühendisi Zachary Luppen canlı yayın sırasında açıkladı.

16 DEFA FIRLATMADA KULLANILDI

Falcon 9'un ilk aşaması yaklaşık 8,5 dakika sonra dikey bir iniş yaparak dünyaya geri döndü. Uzay şirketi, roketin güçlendirici parçasının toplamda 16 defa kullanıldığını ve yeryüzüne iniş yaptığını açıkladı. İşte SpaceX'i dünya çapında bu kadar popüler hale getiren de bu, roketlerin belli başlı aşamaları yeniden kullanılabiliyor ve tekrar tekrar fırlatmalarda yer alabiliyor. 

SpaceX mühendisi Luppen, bu son Starlink fırlatmasının, SpaceX'in 207. yörünge roket inişi ve genel olarak 247. görevi olduğunu duyurdu.

STARLINK UYDULARI KONUMUNA YERLEŞTİ

Falcon 9'un yeniden kullanılamayan üst aşaması ise, 54 Starlink uydusunu alçak Dünya yörüngesine yerleştirmek için yolculuğuna devam etti. Kalkıştan yaklaşık 66 dakika sonra uyduları konuşlandırdığı biliniyor. 

Luppen, bu Starlink uyduları grubunun SpaceX'in bugüne kadar fırlattığı binlerce uydu arasından sıyrıldığını, çünkü şirketin fırlatacağı Starlink Version 1.5 uydularının son seti olduğunu belirtti. Şirket, Starlink internet uydularının yeni bir Version 2'sine geçiyor ve şimdiden mini-V2 versiyonlarını yörüngeye fırlattı.

Starlink fırlatması, uzay görevlerinin yoğun olduğu bir döneme denk geldi. Örneğin, 14 Temmuz Cuma sabahı Hindistan, Ay'a yumuşak iniş yapmayı gerçekleştirmeyi amaçladığı robotik Chandrayaan 3 görevini başlattı.

(Kaynak: Space.com) 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...