Stellantis Grubu'ndan dev yatırım: Sodyum iyon teknolojileri geliştirecek 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Stellantis Grubu'ndan dev yatırım: Sodyum iyon teknolojileri geliştirecek 

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Stellantis, elektrikli araçların üretim ve kullanım maliyetini ciddi oranda düşüren sodyum iyon batarya teknolojisine yatırımlarını açıkladı. Kilovatsaat başına daha düşük maliyet sağlayan sodyum iyonda, lityum ve kobalt gibi kimyasallar bulunmuyor. Sodyum bol miktarda bulunan bir element olduğu için sürdürülebilirlik ve hammadde kullanımı açısından önemli bir avantaj sağlıyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ -  Avrupa’nın en büyük otomotiv çatı şirketi olarak Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat, Jeep, Ferrari, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Lancia ve Maserati gibi daha birçok dev markayı bünyesinde barındıran Stellantis Grubu, elektrikli araçlara geçiş için çalışmalarına hız verdi.

Bu kapsamda Stellantis’in kurumsal girişim fonu Stellantis Ventures, sodyum iyon batarya teknolojisini geliştiren ve ticarileştiren Fransa merkezli bir şirket olan Tiamat'a stratejik yatırımcı olarak katıldığını duyurdu. Sodyum iyon teknolojisi kilovatsaat başına daha düşük bir maliyet sağlarken lityum ve kobalt içermiyor. Sodyumun bol miktarda bulunan bir element oluşu, sürdürülebilirlik ve hammadde kullanımı açısından önemli avantajlar sağlıyor.

MÜŞTERİ KAZANACAK

Sodyum iyon teknolojisini ticarileştiren dünyadaki ilk şirket olarak dikkat çeken ve en iyi performansa sahip 11 teknoloji start-up şirketinden biri olan Tiamat, 2023'te Stellantis Ventures Ödülü’ne layık görülmüştü. Bu ödüle sebep olan ise Sodyum iyon teknolojisinin Stellantis’in dünya genelindeki müşterilerine temiz, güvenli ve uygun fiyatlı ulaşım sağlama misyonunu destekliyor olması.

Stellantis Grubu'ndan dev yatırım: Sodyum iyon teknolojileri geliştirecek 

Sodyum iyon teknolojisi, günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum iyon batarya teknolojisine kıyasla daha uygun maliyetli enerji depolama olanağı sağlıyor. Konu hakkında bilgi veren Stellantis Baş Mühendislik ve Teknoloji Sorumlusu Ned Curic, "Yaygın olarak bulunabilen hammaddeleri kullanan, daha sürdürülebilir ve uygun fiyatlı bataryalar için yeni seçenekleri keşfetmek, 2038 yılına kadar net sıfır karbon hedefimize ulaşmamızı sağlayacak Dare Forward 2030 stratejik planı hedeflerimizin önemli bir parçası. Müşterilerimiz, gelişmiş sürüş menzili, performans ve uygun fiyatın birleşimini sunan emisyonsuz araçlar istiyor. Stellantis olarak ortaklarımızla geleceğe yönelik çığır açan teknolojiler geliştirmek için çalışıyoruz ve bu da hedefimize giden yolda bizim Kuzey Yıldızımız." dedi.

AVRUPA’NIN HEDEFİ TAMAMEN ELEKTRİKLİ

Aslında Elektrikli güç-aktarma sistemine geçiş, Dare Forward 2030 stratejik planının önemli bir ayağını oluşturuyor. Bu, 2030 yılına kadar Avrupa'da tamamı binek batarya elektrikli araç (BEV) satış karmasına ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 50 binek ve hafif ticari elektrikli araç satış karmasına ulaşmayı içeriyor. Bu satış hedeflerine ulaşmak için Stellantis, yaklaşık 400 GWsa batarya kapasitesini teminat altına alıyor.

Stellantis Grubu'ndan dev yatırım: Sodyum iyon teknolojileri geliştirecek 

Stellantis, 2038 yılına kadar, tüm kapsamlar dahil olmak üzere, kalan emisyonların tek haneli yüzdesel telafisi ile net sıfır karbonlu bir şirket olma yolunda ilerliyor. Bu hedefi desteklemek üzere dünya genelinde önemli anlaşmalar imzalayarak 2027 yılına kadar EV ham madde tedarikini teminat altına alan Stellantis, Factorial Energy ile katı hal, Lyten Inc ile lityum-kükürt ve Tiamat ile sodyum-iyon dahil olmak üzere enerji depolamaya yönelik alternatif teknolojilerin geliştirilmesine de yatırım yapıyor.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nin (CNRS) bir yan kuruluşu olan Tiamat ise, sınıfının tüm yeniliklerinden yararlanıyor. Şirket, Stellantis Ventures'ın da dahil olduğu bağış toplama faaliyetlerinden elde edilen geliri, önce elektrikli aletler ve sabit depolama uygulamaları için Fransa'da bir sodyum iyon batarya fabrikasının inşaatını başlatmak ve ardından BEV uygulamaları için ikinci nesil ürünlerin üretimini büyütmeyi hedeflemekte kullanacak.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...