TÜBİTAK'tan destek aldılar! Spor dünyasında çığır açacak tişört yaptılar

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
TÜBİTAK'tan destek aldılar! Spor dünyasında çığır açacak tişört yaptılar

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

Üç üniversiteden birçok araştırmacının katkılarıyla geliştirilen tişört, profesyonel voleybolcuların katılımıyla saha ve laboratuvar testlerinden geçecek. Söz konusu tişörtün, nabız, solunum, EKG, vücut sıcaklığı verilerini sensörler sayesinde kaydedeceği belirtiliyor.

Ege, Dokuz Eylül ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinde yürütülen projeyle nabız, solunum, EKG, vücut sıcaklığı verilerini sensörler aracılığıyla kaydedecek tişört, profesyonel voleybolcuların katılımıyla saha ve laboratuvar ortamında test edilecek. Ege Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Akşit'in öncülüğünde hazırlanan proje ile sporcuların performanslarını ve nabız, tansiyon, solunum sayısı, vücut sıcaklığı, enerji harcama düzeyi gibi verilerini sensörler aracılığıyla takip edebilecek tişört geliştirilecek.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 'Sporcu Performansının Takip Edilmesi ve Artırılması için Giyilebilir Teknoloji Ürünü Tişört (TrackShirt) ve Yapay Zeka Tabanlı Karar Destek Sistemi Geliştirilmesi' başlıklı proje, TÜBİTAK kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Akademisyen ve öğrencilerle bir firmanın yer aldığı proje ile sporcuların performansları ve nabız, tansiyon, solunum sayısı, vücut sıcaklığı, enerji harcama düzeyi gibi verileri sensörler aracılığıyla giydikleri tişört üzerinden takip edebilecek.

VOLEYBOLCULAR TEST EDECEK 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Akşit, hızlı gelişen teknoloji ile birlikte günlük yaşam aktivitelerinin izlenebilir olması isteğinin ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Giyilebilir teknoloji ürünlerinin giderek popüler hale geldiğini ifade eden Akşit, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Projemiz kapsamında geliştirilecek tişört, kişilerin günlük spor aktivitelerinde kalp atım sayısını, solunum sayısını, EKG verilerini, vücut sıcaklığını, enerji harcama düzeyini, maksimal oksijen tüketimini ve kaç adım attığını üzerine yerleştirilmiş sensörler ile algılayacak. Bu parametreler kablosuz olarak aktarılacak.

Sensörlerden elde edilen verilerin laboratuvar ortamında uygun ekipmanlarla doğrulama çalışmasının yapılmasını takiben İzmir'de bulunan voleybol takımlarında yer alan profesyonel sporcular üzerinde saha ve laboratuvar testleri gerçekleştirilecek."

DERİN ÖĞRENME SAYESİNDE VERİLER İŞLENECEK 

Laboratuvar testlerinin Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans ve İklimlendirme Laboratuvarlarında gerçekleştirilmesinin planlandığını aktaran Akşit, projenin ikinci aşamasının ise alınan verilerin değerlendirilmesi sürecine ilişkin olduğunu ifade etti.

Akşit, şunları kaydetti:

"Sporculardan toplanan veriler bir veri tabanında arşivlenecek ve derin öğrenme metodu kullanılarak değerlendirilecek. Bu veriler ışığında antrenöre, antrenman programlarının oluşturulması sürecinde öneriler sunan bir karar destek sistemi oluşturulacak. Giyilebilir teknoloji ürünü tişört sayesinde verilerin işlenerek sporculara özel antrenman programlarının oluşturulabilmesi mümkün olacak."

Ürünün dünya pazarında da önemli bir paya sahip olabileceğini bildiren Prof. Dr. Akşit, tişörtün giyilebilir teknolojiler konusundaki diğer projelere öncülük edebileceğine de dikkati çekti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da proje ekibiyle bir araya gelerek inovatif bir ürün ortaya koymayı hedeflediklerini anlattı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...