Uzaylı arayışında yeni gelişme... Bilim insanları açıkladı: 'An meselesi'

Düzenleyen: / Kaynak: BBC
- Güncelleme:
Uzaylı arayışında yeni gelişme... Bilim insanları açıkladı: 'An meselesi'

TEKNOLOJİ Haberleri  / BBC

Bilim insanları, dünya dışı yaşam keşfinin 'an meselesi' olduğunu açıklayarak astronomi camiasında şaşkınlığa yol açtı. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) kısa süre önce, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşam olabileceğine işaret eden bulgular keşfetti.

Bilim insanları, gelişen teknoloji sayesinde dünya dışı yaşam keşfinin artık her an yapılabileceğini söylüyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sonsuz yıldız ve gezegenle dolu, sonsuz bir evrende yaşıyoruz ve birçoğumuz, buradaki tek akıllı yaşamın biz olamayacağına ikna olmuş durumdayız. Artık evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahibiz." dedi.

Prof. Dr. Catherine Heymans, açıklamasının devamında ise gelişmiş teleskoplara değindi: "Teleskoplar artık uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz ederek, Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor."

TGRT'nin BBC'den derlediği bilgilere göre, böyle bir keşfin ilk işareti bu ayın başlarında tespit edildi. Dünya'da basit deniz organizmalarının ürettiği bir gaza ait ilk işaret, 120 ışık yılı uzaklıktaki K2-18b adlı gezegenin atmosferinde tespit edildi.

Gezegen, gökbilimcilerin 'Goldilocks bölgesi' olarak adlandırdığı bölgede yer alıyor. Gezegen, yıldızından, yüzey sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olacağı kadar uzakta, yaşamı desteklemek için gerekli olan suyun sıvı halde bulunabileceği kadar uzakta.

Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesinde Astronomi Enstitüsünden Prof. Nikku Madhusudhan, ipuçlarının doğrulanmasının "yaşam arayışıyla ilgili bildiklerimizi radikal biçimde değiştireceğini" söyledi. BBC'ye konuşan Madhusudhan, "Eğer araştırdığımız ilk gezegende yaşamın izlerini bulursak evrende hayatın yaygın olma ihtimalini artıracak" dedi.

5 BİNDEN FAZLA KEŞİF YAPILDI 

Dr. Cabrol, "Gerçekten anlayabileceğimiz bir sinyale sahip olduğumuzu hayal edin" diyor. 30 yıl önce, başka yıldızların etrafında dönen gezegenlere dair hiçbir kanıtımız yoktu. Artık gökbilimcilerin ve astrobiyologların benzeri görülmemiş bir şekilde ayrıntılı inceleyebileceği 5 binden fazla şey keşfedildi. 

K2-18b üzerinde çalışan ekibin bir üyesi olan Cardiff Üniversitesinden Dr. Subhajit Sarker'e göre, inanılmaz bir bilimsel buluştan daha fazlası olacak bir keşif için tüm unsurlar mevcut. Araştırmacı, "Eğer yaşam belirtileri bulursak, bu bilimde bir devrim olacak ve aynı zamanda insanlığın kendisine ve evrendeki yerine bakışında da büyük bir değişikliğe yol açacak" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...