Türk bilim insanları geliştirdi: Nükleer sızıntıyı durdurabilecek tek malzeme

Düzenleyen: / Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Türk bilim insanları geliştirdi: Nükleer sızıntıyı durdurabilecek tek malzeme

TEKNOLOJİ Haberleri  / İHLAS HABER AJANSI

Türk bilim insanları, bor madeninin hammaddesini kullanarak nükleer tehdide karşı kullanılabilecek bir malzeme geliştirdi. Radyasyon önleyici malzemenin Ukrayna'da olası nükleer sızıntı durumlarında kullanılması gündeme geldi.

Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer enerji santrallerini hedef almasıyla radyasyon sızıntısı yeniden gündeme geldi. Nükleer sızıntıları önleyebilecek malzemeler son günlerde gündeme gelmeye başladı. Türk bilim insanları ise, borun hammaddesini kullanarak radyasyon sızıntılarını önleyecek bir projeye imza attı. ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) tarafından yılın bilim insanı ödülüne layık görülen Faruk Durukan, netron ışınlarını durdurmayı başardığını açıkladı.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde AR-GE şirketini yürüten Faruk Durukan, "Yapmış olduğumuz çalışma, sodyum pepta borat an hidrad dediğimiz bir bor türevidir. Bu çalışma ile 2013 yılında ODTÜ Yılın Bilim Adamı ödülünü aldık. Bu çalışma ile dünyada ilk defa netron ışınlarını durdurmayı başardık." dedi.

Türk bilim insanları geliştirdi: Nükleer sızıntıyı durdurabilecek tek malzeme(Foto: İHA)

Ardından çalışmanın yeni olmadığını ancak Ukrayna kriziyle gündeme geldiğini belirterek, "Nükleer santraller özellikle savaş zamanlarında büyük tehlike oluşturmaktadır. Son olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı hamlede nükleer santralleri vurmaya kalkmıştı. Bu nükleer santraller vurulduğu zaman bunun zararı sadece yakın çevresini değil, tüm dünyayı etkiliyor. Özellikle komşu ülkeler büyük zarar görmektedir. Nitekim daha öncelerde Çernobil faciasında da bizim Karadeniz bölgemiz çok etkilenmişti." ifadesini kullandı. 

KURŞUN DUVARIN YAPAMADIĞINI YAPIYOR

Faruk Durukan, çalışmanın kapsamını da şöyle açıkladı: "Bizim bu yaptığımız çalışma nükleer santraller patladığı zaman ve patlamadan önce zırhlanması ve patlama sırasında sızıntıyı durdurmak üzere planlanmış bir çalışma. Bu gördüğünüz blok halinde sodyum pepta borat an hidrad ile yapılan beton bloğun 9 metre kalınlığında kurşun duvarın durduramadığını bu malzeme durduruyor. Bununla ilgili olarak da çeşitli üniversiteler, Türk loydu testler yapıp nükleer santrallerde kullanılması gerektiğini, sızıntıyı durdurabilecek madde olduğunu ifade ettiler."

Türk bilim insanları geliştirdi: Nükleer sızıntıyı durdurabilecek tek malzeme(Foto: İHA)

Faruk Durukan, "Şu an bizim elimizdeki sodyum pepta borat an hidrad dediğimiz malzeme dünyada nükleer santrallerdeki sızıntıyı durdurabilecek tek malzemedir" diyerek çalışmanın önemini de vurguladı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...