Baykar ve Roketsan anlaştı! Dünyada çok az ülke yapabiliyor: Türk SİHA’larına dengeyi değiştirecek yetenek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Baykar ve Roketsan anlaştı! Dünyada çok az ülke yapabiliyor: Türk SİHA’larına dengeyi değiştirecek yetenek

TEKNOLOJİ Haberleri

Türk SİHA’ları yeni bir yeteneğe daha kavuşuyor. ROKETSAN ile Baykar arasında imzalanan anlaşmayla birlikte Bayraktar SİHA’ları artık Sungur Hava Savunma Füzesi ile hava hedeflerini de imha edecek. Böylece Türk SİHA’ları kritik ve dünyada nadir kullanılan bir yeteneğe sahip olacak.

Türk savunma sanayisinin yükselişi devam ederken, heyecanlandıran gelişmeler de peş peşe geliyor. Silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) harp sahasındaki gücü ve etkinliği gün geçtikçe artıyor. Baykar tarafından geliştirilen SİHA’lara Sungur hava savunma füzesi entegre edilecek ve bu sayede SİHA’lar dünyada ender görülen bir yeteneğe sahip olarak, hava hedeflerini de vurabilecek.

TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberine göre, BAYKAR ve ROKETSAN arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan Sungur hava savunma füzesi için iş birliği anlaşması oldukça önemli. Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan, Sungur’un Türk SİHA’larında kullanılabilmesinin önünü açan bu anlaşmanın neden önemli olduğunu anlattı. 

ROKETSAN’ın geliştirdiği Sungur füzesi, hem araca monteli hem de tek erin kullanılabileceği bir yapıya sahip. Türkiye bu alandaki ihtiyacını uzun yıllar boyunca ABD yapımı Stinger füzelerini kullanarak gideriyordu. Ancak artık ‘boynuz kulağı geçti’ diyebiliriz. 

SUNGUR, STINGER FÜZELERİNİ GEÇTİ

Kadir Doğan, 1988 yılında kurulan ROKETSAN’a ilişkin bir detay vererek, “Stinger'in üretimini yapmak için kurulan ROKETSAN’ın bugün Stinger'dan daha başarılı ürünler ortaya koyabilecek bir noktaya gelmesi de tarihi bir başarı.” dedi. 

Baykar ve Roketsan anlaştı! Dünyada çok az ülke yapabiliyor: Türk SİHA’larına dengeyi değiştirecek yetenek

Konuşmasının devamında ise Sungur füzesinin SİHA’lara entegrasyonunun öneminden bahsediyor. Bu entegrasyonla Türk SİHA’larının kısmen de olsahava-hava görevi icra edebilme kabiliyeti kazanacağının altını çiziyor. 

Kadir Doğan, SİHA’ların yapıları ve görev tanımları sebebiyle en azından şimdilik düşman hava araçları ile it dalaşına girmek gibi görevler icra etmesinin pek mümkün olamayabileceğini şu sözlerle ifade etti: 

Bunun yerine özellikle keşif/gözlem yapan diğer insanlı/insansız sistemlerin imhası amaçlanıyor olabilir. Keza geçmişte birçok gözlem amaçlı insansız hava aracının özellikle güney sınırlarımızda hava sahamızı ihlal ettiği ve savaş uçaklarımız tarafından düşürüldüğünü de biliyoruz. Kaldı ki mevcut durumda nispeten ucuz sayılabilecek kimi insansız hava araçlarını vurmak için onlardan kat be kat daha pahalı savunma füzeleri kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Sungur’un entegrasyonu bu açıdan da oldukça değerli.

Baykar ve Roketsan anlaştı! Dünyada çok az ülke yapabiliyor: Türk SİHA’larına dengeyi değiştirecek yetenek

Bir diğer açıdan bakarsak bir füzenin hem hava hem de kara konuşlu kullanılabiliyor olması da kabiliyet kazanımı açısından önemli. Bu gibi ürünlerin farklı noktalarda kullanımı ‘esneklik’ demek ve bu esnekliği elde ederken ortaya koyduğunuz kabiliyetler farklı ürünlerin bu şekilde evrilmesine de ön ayak oluyor diyebiliriz. Daha net bir ifadeyle, Türkiye bu tür yeniliklerle gelecek dönemde ortaya çıkacak farklı yeniliklerin de tohumunu ekmiş oluyor.”

TÜRKİYE İHA GÜCÜYLE LİSTENİN İLK SIRALARINDA 

Hava-hava füzesi kabiliyeti olan SİHA’ların dünya genelindeki durumunun sorulması üzerine Kadir Doğan şu şekilde konuşuyor:

Dünyada aslında hava/hava angajmanı yapabilen, en azından bunu olgun bir şekilde yapabilen insansız hava araçları pek bulunmuyor. Bunun temel sebebi ise bu alanda hem operasyonel konseptlerin hem de teknik altyapının yeni yeni gelişiyor olması. Aslında SİHA’ların hava angajmanı biraz da bu teknolojinin son noktası diyebiliriz. Bu açıdan bakarsak dünyada insansız hava araçları konusunda en ileri seviyede bulunan 3-4 ülkeden biri Türkiye. Türkiye dışında ABD, İsrail ve Çin gibi ülkelerin de bu alanda olgunlaşma evresinde olan veya kısmen olgunlaşan çalışmaları bulunuyor. Türkiye bu alanda da öncülük eden ülkelerden biri. Bu da aslında ikinci dikkat çekici nokta. Türkiye'nin bu alanda yaptığı yatırımlar ve çalışmalar zamanla sahada da başarılı bir noktaya evrilirse sahadaki durum daha da farklılaşır. Ankara’nın bu alandaki adımları harp alanında köklü değişiklikler yapabilecek bir noktaya evrilebilir ve Türkiye ‘öncü’ pozisyonunu daha da pekiştirebilir.”

SUNGUR FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ 

Sungur füzesi hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahip. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanabilen füzenin menzili 8,5 kilometre olarak biliniyor. Yaklaşık 4 ila 4,5 kilometre yükseklikteki hedeflere nüfuz edebilen Sungur çok yüksek bir isabet yüzdesine sahip.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...