Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Turkcell’den yerli yazılım iş birliğiyle 5G teknolojisinde yeni bir adım
Teknoloji

Turkcell’den yerli yazılım iş birliğiyle 5G teknolojisinde yeni bir adım

Son Güncelleme: 08 Nisan, 2022 - 15:40
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Turkcell’den yerli yazılım iş birliğiyle 5G teknolojisinde yeni bir adım
Fotoğraf BaşlığıTurkcell’den yerli yazilim is birligiyle 5G teknolojisinde yeni bir adim

Turkcell, geliştirdiği yapay zeka uygulaması ve 5G teknolojisini kullanarak uzaktan sürüş desteği alanında Türkiye’de bir ilklerden birini başardı. Operatörün Yapay Zeka Laboratuvarı’ndaki mühendisler, Kocaeli-Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde bulunan bir akıllı otonom sürüş aracını 5G deneme şebekesi üzerinden başarıyla kullandı.

Kaydet
a- | +A

Türkiye’de dijitalleşmeye öncülük eden Turkcell, geleceğe yönelik yenilikçi teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda yerli ve milli yapay zeka uygulamalarını da geliştirip destekleyen operatör, bağlantılı ve otonom araçlar için çok önemli olan uzaktan sürüş desteği alanında 5G altyapısı kullanarak Türkiye’de ilklerden birini gerçekleştirdi.

Kocaeli-Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde kurulan 5G deneme sahası parkurunda bulunan akıllı otonom sürüş aracının uzaktan kontrolü, operatörün İstanbul’da bulunan Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bilişim Vadisi’ndeki araçla gerçekleştirilen uzaktan sürüş deneyimi için Turkcell 5G altyapısıyla birlikte araçta Eatron firmasının çözüm ortaklığında geliştirilen yerli yazılımlar kullanıldı.

“Türkiye’ye teknoloji alanında değer katan yenilikçi çözümler geliştiriyoruz”
Turkcell Yapay Zeka ekibinin 2018 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, “Türkiye’ye teknoloji alanında değer katma hedefiyle hem farklı sektörlerin ihtiyaç ve taleplerine yönelik inovatif çözümler geliştiriyor hem de şirketimizin iç ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hizmet sunduğumuz sektörler arasında bankacılıktan ulaşıma, sağlıktan perakendeye birçok alanda ülke ekonomisinin lokomotifi olan kurumlar ve şirketler yer alıyor. Turkcell Yapay Zeka ekibimizde yer alan 50’ye yakın uzman mühendisimizle özellikle ‘görüntü işleme ve bilgisayarla görü’, ‘doğal dil işleme ve ses analitiği’ ile ‘veri analitiği ve kıymetlendirme’ alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Şirketimizin kendi kaynaklarıyla ve yetkinlikleriyle hızla yol alan bu ekibimiz, geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olarak görülen yapay zeka alanında görüntü-video işleme, chatbotlar, sesli asistanlar, kişiye özel öneri sistemleri ve IoT veri analizi gibi yeteneklerle geliştirmeler yapıp yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyor” dedi.

“Can güvenliği sağlayan yerli teknolojiler de geliştiriyoruz”
Operatörün başarıyla tamamladığı yeni proje hakkında bilgiler veren Öztürk, şunları söyledi: “2020 yılında başlattığımız Uzaktan Sürüş Desteği Ar-Ge Projesi kapsamında, Turkcell yapay zeka uygulamaları tarafından tespit edilen acil durumda araç ile yönetim merkezi arasında 5G altyapısı üzerinden iletişim kurularak, aracın uzaktan yönetilmesi sağlanıyor. Acil Durum Tespit sisteminin farklı alanlarda kullanımına yönelik projelerini sürdüren şirketimiz, bu kapsamda yerli yazılım ve ürünler geliştiren firmalarla yaptığı iş birliği sayesinde Türkiye’deki teknoloji ekosisteminin gelişmesine de büyük katkılar sağlıyor.”

Yapay zeka destekli bu projede, araç içine yerleştirilen sürücü odaklı kameradan alınan görüntülerin 5G deneme şebekesi aracılığıyla gerçek zamanlı işlendiğini belirten Öztürk, “Bu sayede sürücünün baş, göz ve yüz hareketleri sistem tarafından algılanarak, sürüş güvenliğini tehlikeye atacak durumlar anında tespit edilebiliyor. Sürücünün araç kullanırken direksiyon başında bayılması, kriz geçirmesi veya uykuya dalması gibi herhangi bir acil durum, yapay zeka uygulaması tarafından otomatik olarak tespit edilerek Uzaktan Sürüş Merkezi’ne ikaz gönderiliyor. Destek merkezindeki operatör ise hemen kontrolü devralarak, aracı en yakın noktaya güvenli bir şekilde ulaştırıyor. Bu sayede hem olası bir kazayla can kaybı veya yaralanma önlenmiş oluyor hem de gerektiğinde polis ve ambulans gibi merkezlere çok kısa sürede haber verilerek hızlı acil müdahale imkanı sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Bütün iş süreçlerinde insan odaklı ve etik ilkelere uygun hareket eden operatörün insanların hayatını kolaylaştıran ve koruyan teknolojiler geliştirdiğine dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Öztürk, “Aynı zamanda bu projemiz kapsamında, Turkcell Yapay Zeka ekibinin geliştirdiği ‘görüntü analitiği çözümleri’ sayesinde sürüş güvenliğini riske atacak sürücü davranışlarının takibi ve tespiti de mümkün oluyor. Mühendislerimiz tarafından yerli imkanlarla geliştirilen bu uygulama sayesinde sürücülerin yorgunluk seviyesinin takibi ile telefon, sigara veya sürüş dışı bir durumla ilgilenmesi gibi dikkat dağınıklığına sebep olabilecek dış kaynaklı ihlaller de anlık olarak tespit edilerek, anında sürücüye uyarı bilgilendirmesi yapılabiliyor” diye konuştu.

Operatörün güçlü şebeke altyapısının avantajıyla cihazların iletişimi hızlanıyor
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi ile yerli teknoloji firması Eatron’un çözüm ortaklığıyla gerçekleştirilen Turkcell projesinin test sürüşünde, otomobil ile uzaktan sürüş istasyonu arasındaki iletişimin hızla sağlanabilmesi amacıyla sahada deneme amaçlı kurulan düşük gecikmeli 5G deneme şebekesi kullanıldı. 5G altyapısının desteğiyle 5 adet HD kamera, sensör ve kısa/uzun mesafe radar bilgileri gerçek zamanlı olarak Uzaktan Sürüş Merkezi’ndeki ekranlara aktarıldı. Aracın içindeki tüm veri işleme ve karar alma işlemleri bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirildi.

Başarıyla test edilen proje; uzaktan sürüş istasyonu, kontrol edilecek araç içi yazılım ve fiziksel donanımlar ile internet bağlantısından oluşan entegre bir sistemden oluşuyor. Araç ile merkez arasında anlık veri akışını sağlayan internet bağlantısı, test aracının içine monte edilmiş 5G modem üzerinden sağlanıyor. Araç içi cihazlar arasındaki iletişim için projenin yerli paydaşlarından Eatron firması tarafından başta ROS (Robot Operating System) olmak üzere farklı yazılımlar kullanıldı.

Gelecekte uzaktan sürüş kullanımının uygulanabileceği öngörülen bazı alanlar şöyle açıklandı:

Yanlış yere park edilen paylaşımlı otonom araçların uzaktan uygun park alanlarına çekilmesi.

Kampüs ve iş merkezi gibi kapalı alanlarda belli lokasyonlar arasında düşük hızlarda yolcu taşınması sırasında ortaya çıkacak acil durumlarda araca uzaktan komuta edilmesi.

Aracın kameralarından canlı olarak gelen çevresel görüntülerin, yapay zeka teknolojisiyle hızlıca analiz edilip işlenerek harita güncellenmesi ile bölgedeki diğer araçlarla paylaşılması.

Limanlarda otonom araçlarla taşıma yapılması ve olabilecek acil durumların uzaktan takibi.

Mevcut uzaktan kontrol merkezinin vinç ve kepçe kontrolüne göre güncellenerek, limanlarda ve inşaatlarda hava koşullarından bağımsız kullanılması.

Yeni ehliyet almış ve trafiğe çıkacak kişilere belli süreliğine uzaktan sürüş istasyonu üzerinden takip ve destek verilmesi.

Otonom araçlarda kötü yol koşulları gibi durumlarda ortaya çıkacak riskler nedeniyle aracın güvenli sürüş ihtiyacı halinde uzaktan sürüş istasyonunun devreye girmesi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 08 Nisan, 2022 - 15:40
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mevduat faizinde düşüş hızlandı! 1 milyon TL’nin güncel getirisi kaç TL?
    İşte 1 milyon TL’nin güncel getirisi!
    Kaydet
  • 2
    Japonya'da deprem oldu! 6,7 ile sallandılar, tsunami uyarısı var
    Japonya'da şiddetli deprem oldu! Tsunami uyarısı v...
    Kaydet
  • 3
    Rusya, Odessa'da demirli olan Türk gemisini vurdu! Dışişleri'nden açıklama geldi
    Rusya, Odessa'da demirli olan Türk gemisini vurdu
    Kaydet
  • 4
    Cumartesi-pazar uyarısı geldi! Meteoroloji'den İstanbul dahil çok sayıda il için kritik rapor
    Cumartesi-pazar uyarısı geldi!
    Kaydet
  • 5
    New York Times'tan korkutan uyarı: İstanbul'a büyük ve yıkıcı bir deprem geliyor
    "Büyük deprem İstanbul'a yaklaşıyor"
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Borsa 10 haftanın zirvesinde!
    Kaydet
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Kutlarım TMOK’u!..
    Kaydet
  • Adnan Şahin
    Adnan Şahin Anadolu’nun kökleri yerli ürünlerle yaşar
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan DİYETİSYEN
    Kaydet
  • Ahmet Demirbas
    Ahmet Demirbas "Sabır acıysa da meyvesi tatlıdır"
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Muhtarın 4 aracını benzin döküp yaktılar! Kundaklama anı kamerada
    Muhtarın 4 aracını benzin döküp yaktılar! Kundaklama anı kamerada
    Kaydet
  • İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı!
    İşte haftanın en çok kazandıran yatırım aracı!
    Kaydet
  • Önce araçlara sonra ağaca çarptı feci kaza kamerada! 1 ölü 1 yaralı
    Önce araçlara sonra ağaca çarptı feci kaza kamerada! 1 ölü 1 yaralı
    Kaydet
  • Yıldız Savaşları afişi rekor fiyata satıldı
    Yıldız Savaşları afişi rekor fiyata satıldı
    Kaydet
  • MSB'den 'SDG' açıklaması: Başka seçenekleri yok!
    MSB'den 'SDG' açıklaması: Başka seçenekleri yok!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
4 ilde yasa dışı bahis operasyonu! 10 şüpheli tutuklandı
4 ilde yasa dışı bahis operasyonu! 10 şüpheli tutuklandı
Kaydet
Yaptırmayanlara para cezası: Evcil hayvanlara çip taktırma süresi doluyor
Evcil hayvanlara çip taktırmak için son gün ne zaman?
Kaydet
Barcelona - Osasuna maçı hangi kanalda, ne zaman? Muhtemel ilk 11 netleşti!
Barcelona - Osasuna maçı hangi kanalda, ne zaman?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası