Twitter, Suudi Arabistan'a yardım etmekle suçlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Twitter, Suudi Arabistan'a yardım etmekle suçlanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian

Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen bir davada, Twitter, Suudi Arabistan'a insan hakları ihlallerinde yardım etmekle suçlanıyor. Davada platformun, Suudi yetkililerin talebi üzerine kullanıcı verilerini paylaştığı ileri sürüldü.

'Twitter' olarak bilinen ve Temmuz ayında adını ve markasını 'X' olarak değiştiren sosyal medya şirketi, ABD'de açılan hukuk davasında Suudi Arabistan'ın bazı Twitter kullanıcılarına karşı ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirmesine yardım etmekle suçlanıyor. Suudi yetkililerin talebi üzerine gizli kullanıcı verilerinin ABD, İngiltere veya Kanada'ya göre çok daha yüksek bir oranda yetkililere verildiği açıklandı. 

Dava, geçtiğimiz Mayıs ayında, Suudi Arabistan'da 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Suudi bir yardım görevlisinin kız kardeşi Areej al-Sadhan tarafından açılmıştı. 2014 ve 2015'te Twitter çalışanı kılığına giren üç Suudi ajanın Kaliforniya merkezli sosyal medya devine sızdığı ortaya çıkmıştı. Bu da sonuçta el-Sadhan'ın kardeşi Abdulrahman'ın tutuklanmasına ve binlerce Twitter kullanıcısının kimliğinin açığa çıkmasına yol açtı. Üstelik bunlardan bazılarının gözaltına alındığı ve işkence gördüğü iddia edildi.

Al-Sadhan'ın avukatları, dönemin Twitter CEO'su Jack Dorsey'in yönetimindeyken şirketin kasıtlı olarak bu durumu göz ardı ettiğini, Suudi hükümetinin muhalif kullanıcıları tespit etmesine yardım ettiğini ileri sürdü. 

Ayrıca yeni davada, X'in başlangıçta 'Arap Baharı' sırasında demokratik hareketler için kritik bir araç olarak görüldüğünü ve bu nedenle 2013 gibi erken bir tarihte Suudi hükümeti için nasıl bir endişe kaynağı haline geldiğini ayrıntılarıyla anlatıyor.

TWITTER VE YOUTUBE PAYLAŞIMLARININ CEZASI ÖLÜM OLDU

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan'da bir kişinin yalnızca Twitter ve YouTube kullanımına dayanarak ölüm cezasına çarptırılmasına tepki göstermişti. Mahkum edilen 54 yaşındaki Muhammed el-Ghamdi, Birleşik Krallık'ta sürgünde yaşayan Suudi bir bilim insanı. 

Suudi Arabistan'daki mahkeme kayıtlarına göre el-Ghamdi'nin toplamda 10 takipçiye sahip iki hesabı bulunuyor. Her iki hesapta da toplam 1000'den az tweet vardı ve tanınmış kişilerin hükümeti eleştiren tweetlerini de retweet (yeniden paylaşma) etmişti.

Bir olay da ABD'de patlak verdi. Suudi ajanı olduğu tespit edilen ve FBI'a yanılttığı için mahkum edilen Ahmad Abouammo'nun, 2014'te Twitter'daki gizli kullanıcı verilerine eriştiği ve bu verileri Suudi Arabistanlı yetkililere gönderdiği ortaya çıkmıştı.

MESAJ ORTAYA ÇIKTI

Yeni davada Muhammed bin Selman'ın yardımcılarından Suud el-Kahtani'ye sosyal medya şirketinin mesajlaşma sistemi üzerinden "proaktif ve reaktif olarak kötülüğü sileceğiz kardeşim" şeklinde mesaj gönderdiği iddia ediliyor. Davaya göre bu, platformu kullanan Suudi muhaliflerin kimliğinin belirlenmesine ve onlara zarar verilmesine bir göndermeydi. El Kahtani daha sonra ABD tarafından 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin beyni olmakla suçlanmıştı.

Davada, "Twitter, kendi platformu üzerinden gönderilen bu mesajın ya farkındaydı ya da kasıtlı olarak bu mesaja karşı bilgisiz kaldı" deniyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...