Twitter'dan 'U' dönüşü: Tepki çeken Instagram yasağından vazgeçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Twitter'dan 'U' dönüşü: Tepki çeken Instagram yasağından vazgeçti

TEKNOLOJİ Haberleri

Twitter, son zamanlarda kendisine rakip olarak gösterilen Mastodon'un Twitter hesabını askıya alıp Mastodon ile ilişkili bağlantıları yasakladıktan sonra bir hamle daha yaparak tepkileri üzerine çekti. Instagram ve Faceabook'u da 'yasaklı platformlar' olarak gösteren mikroblog sitesi kısa süre sonra 'u' dönüşü yaptı.

Yeni ve köklü bir politika değişikliği hamlesinde bulunan Twitter, kullanıcıların artık 'yasak' olarak tanımladığı Facebook, Instagram, Mastodon ve diğer platformlara bağlantı veremeyeceğini ve link üzerinden bu platformlara ulaşılmayacağını duyurdu. Ancak Twitter'ın bu hareketi Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın sıkı hayranları da dahil olmak üzere o kadar çok tepki çekti ki Musk, bundan sonra bir anket yapmadan karar vermeyeceklerini söyledi. 

Rakip sosyal medya ağlarını engelleme hamlesi, Musk'ın, özel jetinin konumunu paylaşan bir Twitter hesabını kapatmasının ardından gelen son 'baskı' uygulamasıydı. Yasaklanan platformlar, Facebook ve Instagram gibi ana akım sosyal medya platformlarını ve Mastodon, Tribel, Nostr, Post ve Donald Trump'ın kurduğu Truth Social gibi yeni sosyal ağları kapsıyordu. Twitter, kara listeye neden bu yedi platformu dahil edip Parler, TikTok ve LinkedIn gibi diğerlerini dahil etmediğini ise açıklamadı. 

TWİTTER TARTIŞMALI YASAKTAN VAZGEÇTİ

Twitter, bazı sosyal medya platformlarına bağlantıları yasaklayan tartışmalı yeni politikasını, politikanın ilk tanıtımından 24 saatten kısa bir süre sonra kaldırdı. Gelişme, şirket sahibi Elon Musk'ın kullanıcılara platformun başkanlığından istifa edip etmeyeceğini soran bir Twitter anketi başlatmasından kısa bir süre sonra geldi. Musk, Twitter'da başlattığı yeni bir ankette "Twitter'dan istifa etmeli miyim?" dedi.

Twitter, profillerinde yasaklı platformları içeren hesapları geçici olarak askıya alacağını belirtmişti. Ancak bu Twitter için hiç de akıl kârı bir politika olmazdı, çünkü milyonlarca kullanıcısı bulunan Twitter'da pek çok kişinin profillerinde Instagram ya da Facebook gibi diğer ağlardaki profillerinin linkleri yer alıyor. Twitter, bu kadar kullanıcının hesabını askıya alamazdı. Ayrıca Twitter, yalnızca bağlantıların değil, 'instagram dot com' yazarak yasağı aşma girişimlerinin de askıya alınmaya yol açabileceğini söyledi.

Şimdiye kadar Musk'ı savunan risk sermayedarı Paul Graham, Twitter'ın bu hamlesini 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Ancak 1,5 milyon takipçisi bulunan Graham'ın Twitter hesabı kısa süre sonra askıya alındı. Çünkü Graham, Musk'ı eleştirdiği tweetinde artık Mastodon'u kullanacağını belirtmişti.

TWİTTER RAKİPLERİNE GÖZ AÇTIRMAK İSTEMİYOR

Musk, Twitter'ın 'rakip platformları tanıtan' hesapları askıya alabileceğini açıkladı. Ayrıca Twitter, geçtiğimiz hafta bir politika değişikliği yaparak, 'başkasının konumunu / yerini paylaşan hesapların askıya alınacağını' bildirmişti. Politika değişikliğinden kısa süre önce ilginç bir 'rastlantı' yaşandı. Elon Musk'ın özel jetinin konumunu paylaşan 500 binden fazla takipçisi bulunan 'ElonJet' hesabının kapatıldığı görüldü. Geçtiğimiz hafta Twitter, son zamanlarda popüler hale gelen rakibi Mastodon'un hesabını askıya almış ve Mastodon ile ilişkili bağlantıları da yasaklamıştı. 

Bu arada, geçtiğimiz hafta Twitter, 'ElonJet' ve Musk hakkında haberler yapıp bunları Twitter'da yayınlayan New York Times, Washington Post, CNN, VOA muhabirlerinin hesaplarını askıya almıştı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...