Uzayda güneş enerjisi tarlası kurulacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzayda güneş enerjisi tarlası kurulacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları uzay tabanlı güneş enerjisi teknolojisinde adeta atağa geçti. Son dönemlerde bu alanda peşi sıra önemli gelişmeler yaşanıyor. Yeni bir çalışmada da bilim insanları, 'iki boyutlu' malzemenin verimliliğini iki katına çıkararak, Güneş enerjisinin uzayda toplanmasını daha ekonomik hale getirmeyi başardı.

Pensilvanya Üniversitesinden bir grup bilim insanı, ultra hafif bir güneş hücresinin verimliliğini iki katına çıkarmanın yolunu buldu. Ekip, bunun Güneş'in enerjisini uzayda daha önce görülmemiş ölçekte elde etmek için kullanılabileceğini söylüyor. Bu yeni nesil güneş panelleri, insan saçından bin kat daha ince katmanlarla inşa edilmesine rağmen, piyasada bulunan güneş pilleriyle karşılaştırılabilir miktarda güneş ışığını emebiliyor. Aşırı incelik, sadece birkaç atom kalınlığında oldukları için iki boyutlu veya 2D TMDC etiketini kazandırdı.

Araştırmacılar, geleneksel silikon güneş hücrelerine kıyasla ağırlık başına daha fazla elektrik üretme kabiliyetinin, Güneş'in enerjisini toplamak için uzaya göndermeye son derece uygun hale getirdiğini düşünüyor.

İKİ KAT DAHA FAZLA VERİM ALINACAK

Independent'ın haberine göre, Pensilvanya Üniversitesinden Deep Jariwala, çalışmaya ilişkin şöyle konuştu:

"Yüksek özgül güç aslında herhangi bir uzay tabanlı ışık toplamanın veya enerji depolama teknolojisinin en büyük hedeflerinden biri. Bu sadece uydular ya da uzay istasyonları için değil, uzayda gerçekten şebeke ölçeğinde güneş enerjisi istiyorsanız da önemli. Uzaya göndermeniz gereken güneş pillerinin sayısı o kadar fazla ki, şu anda hiçbir uzay aracı bu tür malzemeleri ekonomik olarak uygun bir şekilde oraya götüremez." 

Uzayda güneş enerjisi tarlası kurulacak

Profesör Jariwala ve ekibi, yenilikçi güneş pilini bilgisayarda modelleyerek, daha önce gösterilenlere kıyasla iki kat daha fazla verimliliğe sahip bir tasarım ortaya koymayı başardı. 'How good can 2D excitonic solar cells be?' başlıklı makale, Device dergisinde yayımlandı. 

Araştırmacılar bir sonraki aşama olarak şimdi tasarım için büyük ölçekli üretimin nasıl gerçekleştirileceğini bulmayı hedefliyor.

(Kaynak: Independent) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...