Yapay zeka botu müşterilere zehirli yemek tarifi önerdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yapay zeka botu müşterilere zehirli yemek tarifi önerdi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yeni Zelanda'da 'Pak'n Save Savey' adlı bir süpermarketin aynı adı taşıyan yapay zeka destekli botu, müşterilerine yemek önerisi olarak zehirli ve ölümcül yiyecekleri söyledi.

MUHABİR: MUTLUHAN YILDIZ — Pak'n Save Savey adlı yazılım, önerdiği yemek tarifiyle gündemde. Çünkü yapay zeka destekli bot, müşterilerine zehirli ve ölümcül bir yemek önerdi. Aslında sistemin amacı, müşterilerinin yemek artıklarını yeniden değerlendirmesini ya da buzdolabındaki malzemeleri daha iyi kullanabilmesi için fikirler sunmak. Ancak yazılım, müşterilerine mutfak malzemelerinin dışındaki ürünleri de içeren yemek tarifleri önermeye başladı. Hem de malzemelerden bazıları ölümcül sonuçlar doğurabilen, tehlikeli, zehirli maddeler. 

Yapay zekalı bot, 'Oreo ve sebzeleri tavada kızartma' gibi ilginç yemek tarifleri sunmaya başladı. İlerleyen günlerde yapay zekalı bot, daha da ilginç ve hatta korkunç hale gelen yemek tarifleri önerisinde bulundu. Bazı müşterilere ölümcül klor gazı, 'zehirli ekmekli sandviçler' ve sivrisinek kovucu kızarmış patates tarifleri bile önerdi. 

YAPAY ZEKADAN ÖLÜMCÜL TARİF

Yeni Zelandalı siyaset yorumcusu Liam Heir, yapay zeka algoritmasının önerdiği bazı yemek tariflerinden bahsetti. Sosyal medya platformu X'teki hesabında Heir, botun önerdiği 'aromatik su karışımı' tarifinin içinde çamaşır suyu, amonyak ve su olduğunu ileri sürdü. Öte yandan, yapay zekalı botun önerdiği bir başka yemek tarifi ise çamaşır suyu ve pirinç içeriyor. Bir başka kullanıcı ise bottan patates, havuç, soğan ve insan etinden oluşan bir yemek tarifi önermesini istedi. Botun sunduğu 'gizemli bir et yahnisi' tarifinde 500 gram insan etinin yeterli olacağı yazıyordu. 

Bununla birlikte, süpermarket Pak'n Save ise eleştirilere cevap verdi ve yapay zeka aracının kötü amaçlı kullanıldığını belirtti. Açıklamada, "Küçük bir azınlığın aracı uygunsuz şekilde ve amacı dışında kullanmaya çalıştığını görmek bizi hayal kırıklığına uğrattı." ifadesi kullanıldı. Ayrıca, süpermarketin botun güvenli ve kullanışlı olmasını sağlamak için "kontrolleri ayarlamaya devam edeceği" ve kullanıcıların 18 yaşından büyük olması gerektiğini belirten şartlar ve koşullara sahip olduğu bilgisi verildi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...