Kırıklardan korunabilirsiniz: İşte kemik dostu yiyecekler

- Güncelleme:
Kırıklardan korunabilirsiniz: İşte kemik dostu yiyecekler

Türkiye Cumartesi Haberleri

50 yaşından sonra her üç kadından birinde osteoporoz görülür. Oysa her zaman daha güçlü kemiklere sahip olabilmek mümkün. Bunun için sık yediklerinizi bir gözden geçirin…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Vücudumuzun temel yapısını meydana getiren kemiklerin güçlü olmasını sağlayan kemik yoğunluğu 25-30 yaşına kadar sürer. 40 yaşından sonra kemik yoğunluğu azalmaya başlar. 50’sinden sonra her üç kadından birinde osteoporoz adı verilen kemik erimesi görülür. Kütlesi düşük olan kemik en küçük bir düşme sırasında kolaylıkla kırılabilir. Peki ileri yaşlarda koltuk değneklerine ya da yatağa bağlı kalmamak için bir şey yapamaz mıyız? Elbette yapabiliriz.

Kemik sağlığını korumak için yapılması gereken ilk şeyin bol güneş ışığı almak ve doğru beslenmek olduğunu söyleyen fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır “Önce yeteri kadar güneş ışığı almak ve D vitamini, kalsiyum ve mineral bakımından zengin olan gıdalarla beslenmek gerekir. Günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 80-90’ı güneş ışınlarından elde edilir” dedi.

ET, SÜT, YOĞURT

Güçlü kemikler için önemli mineraller ise kalsiyum ve fosfordur. Kalsiyum süt ürünleri,  soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerden alınabilir. Fosfor ise en çok su ürünleri, tavuk ve süt ürünlerinde bulunur. D vitamini, balık yumurta, soya sütü, patates, süt ve süt ürünleri, mantar gibi gıdalarda vardır.

C VİTAMİNİNİ EKSİK ETMEYİN

Kolajenin kemiklerin yapı taşlarından biri olduğunu söyleyen Doç. Dr. İnanır, kolajenin üretimini artırmak için C vitaminine ihtiyaç duyulduğunu belirterek  “Yeterli ölçüde C vitamini alınmadığı zaman kemikler de dayanıksız hâle gelir. C vitaminiturunçgiller, kivi, çilek, yeşilbiber, domates, karnabahar ve biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır. Kemiklerin güçlü olmasını sağlayan bileşiklerin aktivasyonunda görev alan K vitamini; zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak,  bamya, brokoli,  şalgam, pancar, yeşil çayda bol bulunur. Kemik kalite ve gelişiminde önemli olan B12 vitamini ise kırmızı et, yumurta, süt ürünlerinde vardır. Hem vücut hem de kemiklerin alkali dengesinin temininde önemli rol alan potasyum, kalsiyumun vücutta uzun dönem kalmasında rol alır. Potasyum en çok deniz ürünleri, patates, muzda bulunur. A vitamininin de kemik gelişiminde önemli ölçüde katkısı vardır. Omega-3 ve 6 balık, keten tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol bulunur ve kalsiyum emilimine yardımcı olur” dedi.

KAHVE KEMİKLERİN DÜŞMANI

Tuz ve aşırı protein kalsiyum kaybına yol açarak kemik erimesine sebep olabilir. Sigara, alkol, stresli veya durağan hayattan uzak durulmalıdır;  kafein, çay fazla tüketilmemelidir. Asitli ve GDO’lu ürünlerden de titizlikle  uzak durulmalıdır. Mutlaka spor veya egzersiz yapılmalı, bol su tüketilmelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...