Tablet ve telefon kamburluğu arttırdı

- Güncelleme:
Tablet ve telefon kamburluğu arttırdı

Türkiye Cumartesi Haberleri

Çalışırken ve dinlenirken sürekli olarak eğilerek ekrana bakmak omurga sağlığını bozuyor. Omurganın doğal “C” şekli bozuluyor; sırttaki eğrilik yüzde 50’ye kadar ulaşıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Son yıllarda sokakta “hayatın tokadını yemişçesine” öne eğik şekilde dolaşan kişilerin sayısı arttı. Bunun sebebi ne yorgunluk ne de günlük stres… Masabaşı çalışma ile telefon ve tablet kullanım süresinin uzamasının kamburluğa yol açtığını söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Çimen “Omurgayı dik tutmaya yarayan kaslar, yanlış kullanım sonucunda güçsüzleşir ve bu durum zamanla kamburluğa yol açar. Tedavi edilmemesi kamburluğun ilerlemesine sebep olur” dedi. Doç. Dr. Çimen, kamburluğun sebeplerini şöyle sıraladı:

Masabaşında yanlış oturma pozisyonu, bilgisayar başında mola vermeden oturmak, uzun süreli aynı pozisyonda kalmak ve monitör, klavye ve fare gibi bilgisayar donanımlarının yanlış kullanılması kamburluğa sebep olur. Pandemi döneminde evde çalışmak da kamburluğu tetikledi. Evde çalışma masası olmadığı için koltukta ya da divan da oturarak çalışmak omurgayı zorladı. Öte yandan çocuklardaki  kambur duruş da çok önemli. Bu durum hem ailenin tedirgin olmasına, hem de gencin öz güveninin azalmasına sebep olur. Duruş bozukluğuna bağlı olan kamburluk için tıbbi tedaviye gerek yoktur. Masabaşında doğru oturma şeklinin öğrenilmesi gerekir. Ayrıca sırt eğriliğini düzeltecek omurga egzersizlerinin yapılması da faydalı olur.      

Tablet ve telefon kamburluğu arttırdı      

DERS ÇALIŞIRKEN BÖYLE OTURUN

Öncelikle masada ders çalışırken doğru oturmak önemlidir. Masada öne eğilmeden oturulmalı ve baş, kulaklar omuz hizasında olacak şekilde dik tutulmalıdır. Ayaklar yere düz bir şekilde temas etmeli, dizler yaklaşık doksan derece bükülmeli, diz ve kalçalar aynı düzlemde olmalıdır. Bunun sağlanması için ayak tahtalarından faydalanılabilir. 

YÜZMEK EN İYİ ÇARE

Duruş bozukluğuna karşı yüzme, özellikle de sırt üstü yüzme, bel, sırt ve boyun egzersizleri, pilates ve vücut esnetmeye yarayan diğer ezgersizler başta olmak üzere düzenli spor yapılması gerekmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...