Hiçbir katkı maddesi yok: 6 ay taze kalıyor, Türkiye’nin her ilinden talep yağıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hiçbir katkı maddesi yok: 6 ay taze kalıyor, Türkiye’nin her ilinden talep yağıyor

Yaşam Haberleri  / Anadolu Ajansı

Siirt'te 12 saat odun ateşinde pişirilen ve 6 ay boyunca bozulmadan tazeliğini koruyan ‘Siirt’in kuru ekmeği’ ülke genelinde ilgi görüyor. Tandırda odun ateşinde pişen bu lezzet birçok ilden talep görüyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geçen yıl tescillenen ve bölgede 'Iğbeys keek' adıyla anılan Siirt'in kuru ekmeği, tandırda hava almadan, ateşte kuruyana kadar bekletilerek pişirilmesiyle diğerlerinden ayrılıyor.

Hiçbir katkı maddesi yok: 6 ay taze kalıyor, Türkiye’nin her ilinden talep yağıyor - 1. Resim

6 AY TAZELİĞİNİ KORUYOR

Geçmişi eskiye dayanan, tam buğday unu ve kepekli unla hazırlanan ekmek, 200 derecede pişiriliyor. Aydınlar Caddesi'nde üretici Adnan Elçi, küçük yaşlarda başladığı baba mesleğini sürdürdüğünü söyledi. 

Elçi, "Katkı maddesi kullanmıyoruz. Bu ekmek uzun süre fırında pişirilerek hazırlanıyor. Eskiden kuru ekmeği annelerimiz ve ninelerimiz tandırda yapıyordu. Artık şehirde pek tandır kullanılmadığı için bu ekmeği şimdi fırıncılar yapıyor" dedi. 

Ekmeğin su ve nem görmediği sürece tazeliğini 6 ay koruyabildiğini ifade eden Elçi, Siirt'teki fırıncılar olarak Türkiye'nin her bölgesinden gelen talepleri karşıladıklarını bildirdi. 

Hiçbir katkı maddesi yok: 6 ay taze kalıyor, Türkiye’nin her ilinden talep yağıyor - 2. Resim

TERCİH NEDENİ: ORGANİK OLMASI

Kooperatif Mahallesi'nde üretici Yılmaz Atun da 20 yıldan beri bu işi sürdürdüğünü anlattı. 
 
Ekmeğin tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Atun, "Bu ekmeğin tercih edilmesinin nedeni organik olmasıdır. Maya, tuz ve kepek unu kullanıyoruz. Katkı maddesinin olmaması ekmeğe kalite getiriyor. 200 gramlık ekmeği 7 liradan satışa sunuyoruz" diye konuştu. 

Hiçbir katkı maddesi yok: 6 ay taze kalıyor, Türkiye’nin her ilinden talep yağıyor - 3. Resim

"TEKRAR TALEPTE BULUNUYORLAR"

Tüketicilerden Ali Elinç ise ekmeği hem tükettiklerini hem il dışındaki yakınlarına gönderdiklerini söyledi.
 
Tükettikçe ekmeğe ilginin arttığını bildiren Elinç, "Gönderdiğimiz yerlerde de ekmek beğeniliyor. Tekrar talepte bulunuyorlar" ifadesini kullandı. 

Hiçbir katkı maddesi yok: 6 ay taze kalıyor, Türkiye’nin her ilinden talep yağıyor - 4. Resim

Ayhan Kılıçer de uzun süre tok tutan kuru ekmeğin şehrin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını kaydetti.

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...