Osmaniye'de kadınların turp mesaisi başladı! Limon ve pul biberle tüketince şifalı oluyor
Osmaniyeli kadınlar, dondurucu soğuğa rağmen turpları buz gibi sularda yıkayıp torbalıyor. Emekleriyle hem aile bütçesine katkı sunan hem de tarladan sofraya uzanan üretim zincirinin yükünü omuzlayan kadınlar, alın teriyle Anadolu’ya ürün gönderiyor.
Kadirli'de turp işinde çalışan kadınlar, sabahın erken saatlerinde zorlu mesailerine başlıyor. Emekçi kadınlar suyun içinde çalışarak hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de üretimin önemli bir parçası oluyor.
TÜRKİYE'NİN SOFRALARINI SÜSLÜYOR
Tarladan traktör römorklarıyla getirilen turplar, önce dökülüyor, ardından hortumlarla ve Savrun Çayı'nın soğuk sularında kadınların emeğiyle yıkanıyor. Soğuk havaya rağmen kadınların özverili çalışmasıyla yıkanan ve torbalanan turplar Türkiye'nin farklı şehirlerinde sofralara ulaştırılıyor.
"KAMYON NE ZAMAN DOLARSA İŞİMİZ O ZAMAN BİTİYOR"
Bu işe yeni başlayanlar için işin zor olduğunu söyleyen Feride Kocaman, "Suyun içinde çalışıyoruz ama alışkın olduğumuz için bize zor gelmiyor. Normalde zor bir iş ama bilene kolay. Sabah 7.30-8 gibi başlıyoruz. Kamyon ne zaman dolarsa işimiz o zaman bitiyor" ifadelerini kullandı.
"LİMON VE PUL BİBERLE KARIŞTIRILINCA ÇOK ŞİFALI OLUYOR"
Turpun tarladan sofraya uzanan yolculuğunu anlatan kadınlar, "Turp tarladan geliyor, burada suya dökülüyor, yıkanıyor. Biz de torbalama işlemini yapıyoruz. İstanbul, Ankara, Adana, Diyarbakır nereye istenirse oraya gidiyor. Biz de evde limonla, pul biberle tüketiyoruz, çok şifalı" diye konuştu.
