Yüzyıllardır devam eden gelenek! Yemek için kuyruğa giriyorlar: Saatlerce pişiyor, hazır olunca davul zurna çalınıyor
Türk mutfağında birçok lezzet hem vazgeçilmez hem de yapımı uzun sürer ancak tadına da doyum olmaz. Bunlardan biri olan bir lezzet var ki Çorum'da yapılıyor ama saatler sürüyor yapım aşamaları. Yüzyıllardır bir gelenek olarak devam eden bu lezzet Ramazan ayında daha sık yapılıyor ve iftar sofralarına hazır ediliyor. Görüntüsü dahi ağız sulandıran bu tat üstelik UNESCO'nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alıyor. Ayrıca bu yemeği özellikle fırıncılar yapıyor, hatta öyle ki yemek piştiğinde davullar zurnalar çalınıyor. Peki bu kadar önemsenen ve vazgeçilmez olan bu lezzet nedir? İşte detaylar...
Türk mutfağı denicne akla pek çok lezzet geliyor ancak bazıları var ki yapımı çok meşakkatli ama yemesi pek keyifli. Bu lezzetlerden biri de Çorum İskilip ilçesinde yapılıyor.
8 saatte pişen bu lezzet iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İskilip'in her mahallesinde bulunan bu lezzete özel fırınlar yüzyıllardır devam eden geleneğe şahitlik etmeye devam ederken, iftar saatinde fırınlarda upuzun kuyruklar oluşuyor. UNESCO'nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan bu özel lezzetin 8 saatlik lezzet yolculuğu iftar sofralarında sonlanıyor.
UNESCO'nun Müşahhas Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan bu özel lezzetin 8 saatlik lezzet yolculuğu iftar sofralarında sonlanıyor.
HAZIRLANINCA DAVUL ZURNALARLA DUYURULUYOR
Sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından keşkek çömlekleri fırınlara getiriliyor. Her bir çömleğin üzerinde karışmaması için işaretler bulunuyor. Keşkekler hazır olduğunda ise davulcular İskilip Kalesi'nde davul-zurna çalıyor. Davul-zurna sesini duyan vatandaşlar keşkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.
İFTAR SOFRALARININ OLMAZSA OLMAZI
İhlas Haber Ajansı'nda yer alan habere göre ilçedeki keşkek geleneğinin Ramazan ayıyla birlikte başladığını hatırlatan Başkan Ali Sülük, “İskilip'te sadece keşkek yapılan fırınlarımız mevcut. Bu fırınlarda sadece Ramazan ayı boyunca keşkek yapılır. İskilip keşkeği Ramazan ayı boyunca ilçemizde tüm evlerde tüketilen en önemli yemeklerden birisidir." dedi ve şöyle devam etti:
İlçemizin yöresel yemeklerinden olan keşkeğe geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaret aldık. Sabah saatlerinde keşkekler fırınlara konur. Akşam bir saat önce keşkek fırınları açılır kalede davulun çalmasıyla birlikte insanlar fırınlara giderek keşkeklerini alırlar. Çömleklerde pişen çörekler iftarda sofralarda insanlarla buluşur” dedi.
YANINDA TARHANA OLMASI GEREKİYOR
Ramazan ayında iftar sofralarında sadece keşkek olmadığını kaydeden Başkan Sülük, “Yanında tarhana çorbası da olması gerekiyor. Tarhana ve keşkek İskilip'te iftar sofralarının vazgeçilmez ikilisi. Mutlaka her sofrada bulunan bu iki yemeğimiz iftar sofralarının olmazsa olmazı. Herkesi bu lezzetleri tatmak için İskilip'e davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.(İHA)
