Hasret ve pişmanlık günü!

A -
A +
"Mahşer günü, melekler, peygamberler ve şehîdler gördükleri manzara ve ince adâlet ve sertlik karşısında, kurtulamayacaklarını zannederler!.."

Büyük velîlerden Yahyâ bin Muaz-ı Râzi (Ebû Zekeriyyâ) hazretleri, vaazlarıyla meşhur bir zattır. Bir gün buyurdu ki:
- Ey insanlar! Unutmayınız! Yarın mahşer yerine dört bir yandan bölük bölük geleceksiniz! Allahü teâlânın huzûrunda hesaba çekileceksiniz! Hesabını veremeyen, günahkârlar yaya olarak ve sıkıntı içinde bölük bölük Cehenneme sevk edilirler. Hesabını veren, Allahü teâlânın sevgili kulları ise, rahat içinde Cennete sevk edilirler...
Kardeşlerim! Mahşer günü, hasret ve pişmanlık günüdür... O gün feryâtların yükseldiği bir gündür... O gün, ananın-babanın evlattan, evladın ana-babadan kaçacağı; birbirlerine hiç yardım edemeyeceği bir gündür... O gün zâlimlerin yalvarmalarının, sızlanmalarının, mazeret beyân etmelerinin fayda vermeyeceği, her nefsin ancak kendisini düşüneceği bir gündür... Bir gün Peygamber efendimiz, hazret-i Âişe'ye buyurdu ki:
- Kıyâmet gününde insanlar elbisesiz olarak haşredilecektir.
- Erkekler de kadınlar da böyle mi olacak?
- Evet yâ Âişe.
- O zaman birbirlerine bakmayacaklar mı?
- Ey Âişe! O gün insanlar meşgûliyetlerinden birbirlerine bakmaya zaman bulamayacaklardır. Gözleri göğe dikilmiş olarak kırk sene öylece kalacaklardır. Yemeyecek, içmeyeceklerdir. Şiddetli terleyecekler. Kiminin terinden biriken su, ayaklarını örtecektir. Kiminin de dizlerine, kiminin de karnına kadar yükselecektir. Kiminin de tepesine kadar çıkacaktır... O gün zâlimler, Allahü teâlânın huzûruna teker teker getirilir. Onların defterlerindeki iyi ameller alınarak zulüm ve haksızlık ettikleri kişilere verilir... O gün ne para ne pul, ne altın ne gümüş, hiçbir şey geçmez. Sadece yapılan günah ve sevapların karşılığı vardır. Zulüm ve haksızlık edenlerin sevapları alınarak mazlûmlara verilir. Sevapları bittiği takdîrde, zulmettikleri kişilerin günahları onlara yüklenir. İyi amelleri yâni sevapları bittiği an kendilerine şöyle denir:
- Yürü Cehenneme! Bugün zulüm yoktur. Şüphesiz Allah, hesapları çabuk görür. Cezâları ve mükâfatları çabuk verir.
O gün, melekler, peygamberler ve şehîdler gördükleri bu manzara ve ince adâlet ve sertlik karşısında, kurtulamayacaklarını zannederler. Sadece şânı büyük Allahü teâlânın koruduğu kimselerin kurtulacağını anlarlar...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.