Evlilik, mesuliyettir kul hakkıyla başlar

A -
A +
Resulullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Bir genç evlenince, şeytan şöyle der: Eyvah, dinini benden korudu."
  İnsanların ruhen ve bedenen rahat ve huzur içinde yaşamalarında evliliğin, ailenin büyük rolü vardır... Evlenmek isteyen, önce niyetini düzeltmeli. Haramlardan korunmak, iffetini, namusunu muhafaza etmek, dinin emrine uymak için evlendiğini düşünmeli. Büyüklerine danışmalı. Hak teâlâya sığınmalıdır... Nefsi için evlenenler daima sıkıntı çekerler. Ama Allahü tealanın rızasını kazanmak için evlenenler, iki cihanda da mesut olurlar...
Din büyükleri, evliliğin faydalarından bazılarını şöyle bildirmişlerdir:
*Neslin devamı için evlilik şarttır. Bunun için evlilikten maksadın biri de çocuk sahibi olmaktır. Ana-baba, çocukları sebebi ile hem nesli devam eder, hem de dünyada ve ahirette birçok nimetlere kavuşur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Öldükten sonra sevabı kesilmeyen iyi işlerden biri de, salih evlat yetiştirmektir. Ana-babası öldükten sonra böyle evladın ettiği duâlar, ana-babasına ulaşır.”
*Evlenmeyen kimse, gözünü haramlardan koruyamaz! Evlilik, şeytanın kötülük yapmasına mani olur ve dinini korumaya yardım eder. Hadis-i şerifte, “Evlenen, dininin yarısını korumuştur. Artık diğer yarısını korumak için de Allaha karşı gelmekten sakının!” buyuruldu.
"Şükreden kalbe, zikreden dile ve ahiret hususunda size yardımcı olacak saliha bir hanıma sahip olmaya çalışın!" hadis-i şerifinde hanımın, zikir ve şükürle beraber buyurulması, saliha hanımların bir nimet olduğunu göstermektedir. Dinini korumakta yardımcıdır. (Tirmizi)
Günümüzde bekâr kalarak dini korumak zordur. Evlenmek, dini korumaya yardımcıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir genç evlenince, şeytan şöyle der: "Eyvah, dinini benden korudu.") [İ. Asakir]
*Kadınların huysuzluklarına ve onların ihtiyaçlarını temin için sabretmek, üstün ibâdetlerdendir. Hadis-i şerifte, “Günahlardan bir günah vardır ki, ailesinden çektiği sıkıntıdan başka bir şey ona kefaret olmaz” buyuruldu. *Evlilik bedenin fizyolojik bir ihtiyacıdır. Evlenmeyen kimseler genellikle psikolojik yönden rahatsızlanır; ruhi yönden dengesi bozulur. Huzuru olmaz. Bu da ibadetlerine, işine yansır. İnsanın bedenen ve ruhen rahat olmasında evlenmenin büyük rolü vardır... Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık "kuddîse sirrûh" Efendi buyurdu ki: "Evlilik, kul hakkıyla başlar kardeşim. İbn-i Âbidîn'de yazıyor: Evlilik, mesuliyettir, kul hakkıyla başlar. Bir defa hanım, köle değildir, hizmetçi değildir, bir Allah’ın kuludur. Eğer kul hakkına riâyet edemeyecekseniz, hiç evlenmeyin!”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.