'Sponsor bulamadım, birincilik kupamı nette satışa çıkardım'

A -
A +

Bugünkü konuğum rakibem. Hep çok sevdim rekabeti. Çünkü bence rekabet, ilerlemenin şartları arasında. Dünya Ralli Şampiyonası 8 senelik bir aradan sonra yeniden Türkiye’mizde. Bu defa Marmaris’te düzenleniyor. Hâliyle bütün motor sporları dünyasının gözleri bizim üzerimizde. 40’ın üzerinde uluslararası yarışmacının start alacağı rallide sadece iki kadın ralli pilot kayıt yaptırdı. Biri ben, diğeri ise İngiliz rallici Louise Cook. Louise Cook, bu sene Dünya Ralli Şampiyonası’nı takip etmeye çalışan tek kadın pilot. Türkiye Rallisi’nde yarışıp yarışamayacağı ise hâlen belirsiz. Çünkü her yarış ucu ucuna bulduğu bütçeleri farklı fikirlerle tamamlamaya çalışıyor. Erkeklerin dünyasından var olmaya çalışma hikayesini de sizlerle paylaşmak istedim.

¥ Ralli ile nasıl ilgilenmeye başladınız?
İngiltere’de kadın yarışçıları ralliye teşvik etmek için yapılmış bir yarışma vardı. Ona katıldım. Bin kadın arasında 2. sırada bitirdim ve bu bana lisans alıp yarışma motivasyonu verdi. Babam hep otomobillerle ilgiliydi. Yarışçı değildi ama beni hep otomobil fuarlarına, yarışlara götürürdü.

¥ Kaç yaşındaydınız o zaman?
19 yaşında. Üniversitede otomobil tasarımı üzerine eğitim alıyordum. 2006’da yarışmayı kazandım ama 2010’a kadar gerçek anlamda ralli kariyerime başlayamadım. Yarışma sonrası ralliyi o kadar sevdim ki, devam etmek istedim.

¥ İlk Dünya Ralli Şampiyonası yarışınız ne zamandı? Neler planladınız?
2012’deydi. Çok heyecanlıydım. İkinci el lastiklerle, zorlu şartlarda yarıştık. Ama çok heyecanlıydım.

¥ Dünya Ralli Şampiyonası’nda ikiçeker şampiyonasını kazanıp, karışık klasmanda ilk kupayı siz aldınız? Neler hissettiniz?
Yüksek hedefleriniz olduğunda oraya ulaşmak için yolda başka hedefler de koymanız gerekir. Benim için öyleydi. Ama bence bu, yıllar önce olmalıydı. Kadınların önü sporumuzda açık değil. O yüzden bu kadar uzun sürdü bence.

¥ Şimdiki hayatınıza bakınca gelecekteki hayalleriniz neler?
Dünya Ralli Şampiyonu olmak istiyordum. En büyük hayalim buydu ama zaman geçtikçe bunun zorlaştığının farkına vardım. Yine hayalim ama yarışları yapabilmek için bile harcamam gereken sponsor arayışı emekleri, fonlama çalışmaları bazen hayal kırıklığı olabiliyor. Hayallerime ulaşabilmek için bu meselelerin çözülmesi lazım. Dünya Ralli Şampiyonası’nda devam edebilmek ve kariyerimi sürdürebilmek bile oldukça iyi hedefler şu an için.

¥ Yarışmakla ilgili hiç rahat rahat işlerin yürüdüğü ve zorlanmadan, sponsorlarınızın tamamen hazır durumda olduğu bir sezon oldu mu?
Maalesef hayır. Geçen sene çok iyi iki sponsorum vardı ama olan aksaklıklar bir yarışla ilgili sıkıntı çıkmasına yol açtı. Öyle olunca da 2012’de kazandığım ödülü e-Bay’de satışa çıkardım. Kayıt eksiklikleri için 8 bin avroya ihtiyacım vardı. Facebook takipçilerim kupayı kurtarmak için bir fonlama başlattılar ve sonunda 13 bin paunt topladık. Bu sayede eksikleri de sponsorluklarla tamamlayıp şampiyonaya başlayabildik. Ama tam sponsorluktan bir anda hiç parasız kalmaya doğru giden hem en iyi hem de en kötü senemdi diyebilirim geçen sene için.

UN VE ŞEKERDEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIYORUM
¥  Rally of Turkey için hazır mısınız?
Sanırım Almanya Rallisi’nde olduğumuzdan çok daha zorlu bir durumdayız şu an. Hâlâ 20 bin paunt eksiğimiz var. Üç tam gün içinde bunu çözebilir miyiz, ona bakacağız.

¥ Şu anda hayatınızı nasıl kazanıyorsunuz?
Her gün yarış için fonlama bulmaya uğraşıyorum, endüstriyel alanlara gidip mümkün olduğunca çok insanla konuşup sporumuzu anlatmaya çalışıyorum ve yarışabilmek için gayret sarf ediyorum.

¥ 2019 için hayaliniz nedir?
Biraz bu seneye bağlı ama yine önden çeker otomobille Dünya Ralli Şampiyonası’na devam edip daha profesyonel ve daha başarılı bir sezon geçirmek istiyorum.

¥ Daha önce hiç Türkiye’ye geldiniz mi? Türkiye’den takipçileriniz var mı?
Gelmedim. Ama destek veren, sosyal medyadan ulaşan Türk takipçilerim var. Teşekkür ederim onlara.

¥ Boş vakitlerinizde neler yapıyorsunuz?
Hayatım genelde spor etrafında dönüyor. Onun dışında pek vaktim yok. Ama bulduğum zamanlarda tabiat yürüyüşleri yapmayı seviyorum. Kick boks yapıyorum. Bu, benim için çok rahatlatıcı ve iyi bir antrenman oluyor.

¥ En sevdiğiniz film?
Star Wars (Yıldız Savaşları).

¥ Yemeklerinizi neye göre seçiyorsunuz?
Ralli sırasında glüten, kafein, un ve şekerden uzak durmaya çalışıyoruz. Ama normalde en sevdiğim yemek biftek sanırım.

¥ Son olarak Türkiye’deki takipçileriniz size destek olmak isterlerse nereden ulaşabilirler?
Bu adresten: http://cutecookie.co.uk/crowdfunding

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.