Dert etme dua et

A -
A +
Bir arif der ki; “Allahü teala, sevdiği kullara 40 gün içinde 3 dertten birini verir; İllet, kıllet, zillet. Ya hastalık, ya fakirlik, ya itilip kakılmak. (selam sabah verilmemesi, kapılardan kovulması) Üçünü de vermediyse ve 40 gün geçtiyse, sen o zaman kork. Para gani, sağlık yerinde, herkes de hürmet ediyor; hapı yuttun...” Ve şu hikâyeyi anlatır:
Adamın biri, tüm birikimi olan çömlek dolusu altınını ormana götürüp bir ağacın dibine gömmüş. Aradan bir vakit geçtikten sonra gidip kontrol etmek istemiş ama o da ne? Gömdüğü bölgeyi hatırlasa da tam olarak yerini bir türlü bulamıyormuş. Akşama kadar o ağacın dibini bu ağacın dibini kazıp eli boş dönen adam çareyi danışmakta bulmuş.
Gitmiş bir hoca efendiye “Hocam ben altınları kaybettim. Derdim büyük. Altınları gömdüm, bulamıyorum. Çıldıracağım. Ne yapmalıyım?” demiş. O da, “Yatsı namazından sonra başla. Sabaha kadar ibadet et” demiş.
Adam denileni harfiyen yapmış, o da ne? Gece yarısını geçince altınları dibine gömdüğü ağacın yerini hatırlamış. Gitmiş bakmış ki hepsi yerli yerinde, çocuklar gibi sevinmiş, evine dönüp rahat bir uykuya dalmış...
Sabah kalkıp gitmiş hoca efendiye. “Efendim çok teşekkür ederim. İlaç faydasını gösterdi. Ben altınları buldum” demiş.
“Ne zaman buldun?” demiş hoca efendi.
“Gece yarısı” demiş.
“Bulunca ne yaptın?” demiş.
“Yattım” demiş.
Hoca efendi: “Ben sana sabaha kadar ibadet et dedim. Bulana kadar ihtiyacından ibadet ettin ise, bulduktan sonra şükründen ibadete niye devam etmedin? 
Gördün mü, başın sıkışmayınca senden adam olmuyor işte.”

Ninem diyor ki;  Dertsiz adam derssiz adamdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.