Asgari ücret açısından avantajlı olanlar!

A -
A +

2022 yılında  uygulanacak olan  asgari ücret geçen yıla göre net olarak  %50’den fazla artırılarak  Resmi Gazete’ de yayımlandı.

Asgari ücret 01.01.2022-31.12.2022 döneminde bir yıl için geçerli olacaktır. Yine ülke genelinde tüm sektörler için geçerli olacaktır. Bununla birlikte asgari ücretle çalışmasına rağmen diğer çalışanlara göre daha avantajlı olanlar da bulunmaktadır.

2022 yılında kapıcılar diğer işçilerle aynı asgari ücreti alacak

2021 yılına kadar kapıcılar her zaman diğer işçilere göre daha fazla asgari ücret almaktadır. Aşağıda vermiş olduğumuz tablolardan da görüldüğü üzere kapıcılar Gelir Vergisi Kanunu gereğince  gelir vergisinden, Damga Vergisi Kanunu gereğince de damga vergisinden  muaf tutulmaktadır. Bu nedenle kapıcılar halen 3.040,87 TL aylık asgari ücret almakta iken işçiler 2.825,90 TL asgari ücret almaktadır.

Asgari ücret açısından avantajlı olanlar!

Yukarıdaki tabloda işçinin, bekar ve çocuksuz olduğu ve sadece kendisi dikkate alınarak  asgari geçim indirimi uygulanmıştır. Net ele geçen asgari ücrete (268,31) TL asgari geçim indirimi ilave edilmiştir.

2022 yılında geçerli olan asgari ücret gelir vergisi ve  damga vergisinden muaf tutulduğundan işçilerin alacağı asgari ücret kapıcıların alacağı asgari ücretle eşitlenmiş olacaktır.  Dolayısıyla gelecek yıl hem kapıcılar hem de işçiler (medeni durumu ve çocuk sayısı ne olursa olsun) 4.253,40 TL net aylık asgari ücret alacaktır.

EMEKLİLER EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRETİ ALACAK!

Ülkemizde emeklilerin önemli bir bölümünün yeniden çalışma hayatına dönüp çalışmakta oldukları bilinen bir gerçektir.

Emeklilik aylığı bağlandıktan sonra tekrar çalışmaya başlayanlar emeklilik aylıklarını kestirmeden çalışabilirler. Bunun için SGK’ya bildirilen  işe giriş bildirgesinde sosyal güvenlik destek priminin seçilmesi gerekmektedir. 

Hangi statüde (Bağ-Kur, Emekli Sandığı, SSK) emekli olursa olsun çalışma hayatına dönüp işçi statüsünde çalışan emekliler (4/1-a) kapsamında prime esas kazançları üzerinden %30 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Bu oranın sadece dörtte birini emekli sigortalı ödeyecektir. Emekli olmayan işçiler ise %14 SGK ve %1 işsizlik sigortası primi ödemektedir. Bu durumda emekliler %7,5 daha az prim ödediklerinden daha fazla asgari ücret almaktadır.

Buna göre yapılan hesaplamada 2022 yılında  emekli iken bir işyerinde işçi olarak  sosyal güvenlik destek primine bağlı olarak çalışan emeklinin  eline aylık net 4.628,70-TL asgari ücret geçecektir.  Emekli olmayan işçilerin eline ise 4.253,40 TL geçecektir.  Buna göre emekli olarak çalışmaya başlayan işçiler diğer işçilere göre 375 TL’den daha fazla ücret alacaklardır. Diğer işçilerden kesilen bireysel emeklilik primi kesintisini de katarsak aradaki makas daha da açılmaktadır.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ VERİLECEK Mİ?

Çok sayıda okurumuz 2016 yılından beri uygulanmakta olan asgari ücret desteğinin bu sene de verilip verilmeyeceğini sormaktadır. Geçen yıl asgari ücret açıklanırken dönemin Bakanı tarafından asgari ücret desteğinin verileceği açıklanmıştı.

Bu sene asgari ücret desteğinin verileceğine dair hükümet yetkilileri tarafından resmi bir açıklama yapılmadığı gibi bu yönde bir  yasa teklifi de henüz verilmemiştir.

“Kimse geçmişini geri satın alabilecek kadar zengin değildir! “ Oscar Wilde

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.