Namaza dört şeyle girilir

A -
A +
Tekbir getirmek farzdır. Tekbir getirirken Allah demek farz, ekber ile birlikte Allahü ekber denince vacib de yerine gelmiş oluyor.

Sual: İslam Ahlâkı kitabında, (Namaza dört şeyle girilir: Farz, vacib, sünnet ve müstehab ile girilir) deniyor. Bunlar nelerdir?

CEVAP:
Hanefî mezhebinde, ellerini kulağının hizasına kaldırmak ve avuç içini kıbleye çevirmek sünnettir. Erkeklerin başparmağını kulak yumuşağına değdirmesi ve kadınların, omuz hizasına kaldırması müstehabdır.

Tekbir getirmek farzdır. Tekbir getirirken Allah demek farz, ekber ile birlikte Allahü ekber denince vacib de yerine gelmiş oluyor. İmam-ı a'zama göre, Allah demekle farz yerine gelmiş olur. Fetva da böyledir. Allahü ekber ifadesinden başka şeyle namaza başlamak mekruhtur. (İbni Âbidin)

Yalnız Allah deyip de, ekber denmezse vacib terk edilmiş olduğundan tahrimen mekruh oluyor.
Allah-ül-kebîr veya Allahü kebîr demekle de farz yerine gelir. Allahü celle, Allahü a'zam, Er-Rahmanü ekber, Lâ ilahe illallah, Tebarekellah, Er-Rahman, El-Hâlık, Er-Rezzak derse farz yerine gelmiş olur. (Halebi)

Vacibin de yerine gelmesi için, Allahü ekber diyerek namaza başlamak şarttır. Diğer üç mezhepte Allahü ekber demek farzdır. (İslam Ahlâkı)

FARZLARI NÂFİLE OLARAK YAPMAK

Sual: S. Ebediyye'de, (Farzları nâfile olarak yapmak, müekked sünnetleri yapmaktan daha çok sevab olur) deniyor. Farzları nâfile olarak yapmak ne demektir? Bir örnek verilebilir mi?

CEVAP:
Bir kimse öğle namazını kılsa, sonra, bazı kimseler öğleyi cemaatle kılmaya başlasalar, bu da onlara uysa, farzı nâfile olarak kılmış olur. Öğlenin farzını tekrar kılması nâfile oluyor. Bu kılınan nâfile, öğlenin sünnetinden daha çok sevab oluyor. Cemaat sevabına kavuşur. Yani 27 derece sevab alır.

SAĞ AYAĞINI DİKMEK

Sual: Yeni namaza başladım. Sağ ayağımı dikip sol ayağımın üstüne oturmakta çok zorlanıyorum. Sağ ayağımın parmakları çok acıyor. Sağ ayağımı dikmeden otursam namazım sahih olur mu?

CEVAP:
Erkeklerin, sağ ayağını dikip, sol ayağının üzerine oturmaları sünnettir. Bir özürle sünnet terk edilirse mekruh olmaz. Yeni namaza başlayanlarda, böyle durumlar olur. Sünnete uygun oturmalı, zamanla alışılır. Birkaç ay içinde rahat oturulabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.