Ertelemek hayatı kaçırmaktır

A -
A +
Kişisel gelişim tavsiyelerine ne kadar açıksınız bilmiyorum... Ya da kâğıt üzerinde beğendiğiniz tavsiyeleri hayatınızda ne kadar uyguluyorsunuz?.. Ama bu konuda araştırmalar yapan Dr. Piers Steel'in "Erteleme hastalığı"na yazdığı reçete işinize yarayacak;
 • Birçok araştırma, mükemmeliyetçilerin daha sık ertelemeye başvurduğunu ortaya koyar. Gerçekçi olmayan beklentiler, cesaret kırıcıdır. Mükemmeliyetçilik erteleme eğilimini tetikler.
• Nereden başlayacağını bilmemek, iş akışının net olmaması, insanın zihninde sürecin tamamını canlandıramaması, ertelemeye sebep olur. Plansızlık ertelemeyi meşru kılar.
• Kendimize olan güvenimiz yetersiz ise başkalarının bizi olumsuz bir şekilde yargılayacağını düşünüyorsak işe başlamak yerine erteleme eğilimi gösterir ve muhtemel başarısızlığı da ertelediğimizi düşünürüz. 
• Eğer bizden ne beklendiğini tam olarak bilmiyorsak işin hedefleri net değilse, işe başlamak yerine hiçbir şey yapmamak bize daha "Akılcı" gelebilir. Bir ortamda iletişim ve geri bildirim ne kadar azsa insanlar o ölçüde erteleme eğilimi gösterirler.
• Eğer sahip olduğumuz bilgi ve beceri üstlendiğimiz görevlere yetmiyorsa söz konusu işleri yapmak için gerekli donanım ve bilgiye sahip değilsek alınması gereken kararları sürüncemede bırakıp işleri erteleriz. Bir alandaki bilgi ve beceri eksiğimizi kabul etmek yerine o işi ertelemek -kısa bir süreliğine de olsa- bize kendimizi daha iyi hissettirebilir.
• Erteleme kararsızlıkla da yakından ilgilidir. Eğer karar almakta zorlanan, tercih yapmakta sıkıntı yaşayan bir insansak, kendimizi ertelemenin daha iyi olduğuna inandırabiliriz. Karar almada zorluk, kişisel olabileceği gibi kurumsal bir sorun da olabilir. Bir şirketin yönetim kadrosu şu ya da bu nedenle karar alamıyorsa, o şirkette erteleme çok sık başvurulan bir yöntem olur.
• Ertelemek, bilmekle yapmak arasındaki boşluktur. Eğer başarmak istiyorsak işe başlama disiplinini ve cesaretini göstermek zorundayız. Hayal etmek, istemek, arzu etmek, plan yapmak elbette küçük ya da büyük her iş için gereklidir ama başarı ancak işe başlayanların sahip olacağı bir ödüldür.
• Pek çok durumda bilgimiz ve yetkinliklerimiz, yapacağımız iş için tam anlamıyla yeterli olmayabilir. Kimsenin donanımı dört dörtlük değildir. İnsan yetkinliklerini "yaparak" kazanır. Sadece düşünerek, hayal ederek, plan yaparak yetkinlik elde etmek kimseye nasip olmamıştır.
• Erteleme eğilimi yerine "Aciliyet hissini" yerleştirdiğimizde, inisiyatif almaya başladığımızda, "Durumdan vazife çıkardığımızda" ve bu vazifeyi üstlenmeye gönüllü olduğumuzda, başarı doğal olarak kendiliğinden gelecektir.
• Karar almayı sürüncemede bırakma ve işleri erteleme, masum bir tembellikten çok daha önemli bir sorundur. Bu sorunla baş etmek ve kendimizi ertelemenin rehavetinden uzak tutmak zorundayız. Hepimiz "Erteleme" yerine "Aciliyet kültürünü" geliştirmek için çaba göstermeliyiz.




İnsan olmak!

Almanya'da bir lise müdürü, her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerine şu mektubu gönderirmiş.
"-Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyleri gördü.
İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar...
Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum.
Sizlerden isteğim şudur:
Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın. Çabalarınız bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin. Eğitim çocuklarınızın daha fazla insan olmasına yardımcı olursa ancak o zaman önem taşır..."
       (...Pozitif Gazete'den)



Marmaray'dan su sızıyormuş... Uranyum ışıması olacak değil ya, tabii ki su sızıntısı olacak...
Ama ciddi şekilde tırsmıyor değilim. Acilen bir açıklama gelmesini bekliyorum...
(...Neşe Karataş)

Adam doğru söylüyor, hepiniz oradaydınız... Başbakan seçkin sanat camiasına hayatının ayarını vermiştir...
Laf söyleyene belki yakışmadı, ama gittiği yere çok yakıştı...
(...Güven Sarı)



O gün Ahmet Kaya'yı linç etmeye çalışanlar, Başbakanın konuşmasından sonra birer Kaya'cı oldular. Bu kıvraklığınızla Asena'yı geçtiniz, tebrikler.
(...a_menekse)

Zayıf rakiplerle hazırlık maçı yaparak FIFA dünya sıralamasında yukarıya tırmanmak isteyen bir zihniyetin millî mücadelesini tebrik ederim
(...?@tolgagezer)

INSTAGRAM




Öğrendim ki;

"-Kaybetme bahanesi hazır olan, kaybetmeye mahkûm insandır..."




WhatZAP

MURAT ÖZARI: Ivanovic'in Moskova'daki maçını izledin mi Fikret?
FİKRET ENGİN: Yok abi. Bu aralar ilk defa bu mevsimde orda hava çok sıcak, 15 derece.
MURAT ÖZARI: Ivanovic mi 15 derece?...
FİKRET ENGİN: Hayır Moskova...
MURAT ÖZARI: Ivanovic var ya Fikret; adamın kış günü kürkünü alır valla...

(...TV 8 / Bay Tahmin)




KRAMPON

(...Cristian Ronaldo deyince)

-RONALDO'nun attığı ilk golden sonra bağırmaya başlayan Arap spiker henüz susmadı...
...
-CRİSTİAN Ronaldo, Messi ile karşılaşınca gürledi; "Çekil şurdan, gerçek Tosun Paşa benim..."
...
-BURAK Yılmaz'ın çalmasından korkan Ronaldo, gol sevincini kameralardan uzak bir yerde sergiledi...
...
-CRİSTİAN Baroni; "Hayalim; adaşım olan Ronaldo forması şortuma sokmak..."




Kapak konusu!

Ahmet Kaya ile ilgili açıklamalardan bıkıp usanan yok mu?...
Geçmişin hatalarını bugüne monte etme fikri beni pek sarmadı çünkü...
Kapak konusu Ahmet Arif'in şu sözlerinde gizli;
"-Timsah, akarsu duruldukça yavrusunu yer!.."




NE ÇEKTİN BE!
Sağlık ocağı!..

Bugünkü "Parlak fikirli" fotoğraf karemiz Aydın'dan... "Kışı sağlıklı geçirmek için ocağımıza düşün" diyor... Arkadaşımız Masum Hattatoğlu çekti...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.