İslamiyete uymak demek...

A -
A +
 
Emirleri yapmaya ve haramlardan sakınmaya, İslamiyete uymak denir...
 
Sual: İslamiyete uymayı herkes söylüyor, fakat bu uymaktan kasıt nedir ve nasıl uyulacaktır?
Cevap: Bu konuda İmâm-ı Rabbânî  hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki:
“Haşr suresinde, yedinci âyet-i kerimesinde meâlen; (Resulullahın size getirdiklerini alınız. Yasak ettiklerinden sakınınız ve Allahtan korkunuz!) buyuruldu.
Emirleri yapmaya ve haramlardan sakınmaya, İslamiyete uymak denir. Allahü teâlânın, yasaklardan kaçınız, dedikten sonra, Allahü teâlâdan korkunuz buyurması, yasaklardan sakınmanın daha mühim olduğunu göstermektedir. Çünkü, Allahü teâlâdan korkmak, yani Takva, haramlardan sakınmaktır. Takva, dinin temelidir. Şüphelilerden de sakınmaya vera denir. Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem; (Dininizin direği veradır) buyurdu. Başka bir hadis-i şerifte; (Hiçbir şey, vera gibi olamaz) buyurdu. Dinimizin haramlardan sakınmaya böyle ehemmiyet vermesi, sakınılacak şeylerin daha çok olmasından ve faydasının daha fazla olmasındandır. Çünkü, emirleri yapmakta da, sakınmak bulunmaktadır. Bir emri yapmak, bunu yapmamaktan sakınmak demektir. Faydasının daha çok olması, nefse hiç uymamak olduğu içindir. Emri yaparken, nefis de lezzet alır. Bir işte, nefse uymak ne kadar az olursa, faydası o kadar daha çok olur. Yani, Allahü teâlânın rızasına daha çabuk kavuşturur. Çünkü İslamiyetin emirleri ve yasakları, nefsi kahretmek, yıpratmak içindir. Nefis, Allahü teâlânın düşmanıdır. Hadis-i kudside; (Nefsine düşmanlık et! Çünkü, o benim düşmanımdır) buyuruldu. Bunun için, İslamiyeti gözetmesi daha çok olan, Allahü teâlâya daha yakın olur. Çünkü, burada nefse uymamak, daha çoktur. Bu da, bu büyüklerin yoludur. Bunun içindir ki, derin âlim Bahâüddîn-i Buhârî hazretleri; 'Allahü teâlâya kavuşturan yolların en kısasını buldum' buyurmuştur. Çünkü, bu yolda, nefse karşı gelmek daha çoktur. Bu yolda, İslamiyeti gözetmenin çokluğuna gelince, kitaplarını inceliyen insaflı bir kimse için, bunu anlamak pek kolaydır. Böyle olduğunu açıkça görür.”
          ***
Sual: Her türlü sıkıntıda istiğfar okumak faydalı mıdır?
Cevap: Her türlü sıkıntıdan, tehlikeden korunmak, şeytanların, düşmanların zarar ve hücumlarından kurtulmak için, istiğfar okumanın çok faydalı olduğu hadis-i şeriflerde bildirilmiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.