Ahiret şehidi olur mu?

A -
A +
Dini korumak için dünyalık verenler, gıda maddeleri getirip ucuza satanlar da Ahıret şehididir...
 
Sual: Biz, şehit diye cephede düşmanla çarpışırken ölenlere diyoruz. Ama ahiret şehidi de var deniyor, böyle bir şey var mıdır, varsa hangi hâlde ölenler ahiret şehidi olur?
Cevap: Allah için olan cihadın hazırlığı talimlerinde ölürse, zulüm ile öldürülünce ve eşkıya, asi, yol kesici, gece hırsız savaşında yaralanınca, hemen ölmez, bir namaz vakti çıkıncaya kadar aklı başında kalır veya başka yere götürülüp orada ölürse, yalnız "Ahıret şehidi" olurlar. Bunlar yıkanır ve kefenlenirler. Ayrıca muteber kitaplarda, sayılan şu sebeplerden dolayı ölen müminlerin de ahiret şehidi olacağı bildirilmektedir:
“Boğularak, yanarak, garib, kimsesiz olarak, duvar ve enkaz altında kalarak ölenler ve ishalden, tâ'ûndan, sârî, bulaşıcı hastalıklardan, lohusalıkta, sara hastalığında, cuma gecesinde ve gününde, din bilgilerini öğrenmekte, öğretmekte ve yaymakta iken ölenler ve âşık olup, aşkını, iffetini, namusunu saklarken ölenler, zulüm ile hapsolunup ölenler, Allah rızası için müezzinlik yaparken, İslamiyete uygun ticaret yaparken, çoluk çocuğuna din bilgisi öğretirken ve ibadet yapmaları için çalışırken vefat edenler, her gün yirmibeş kerre “Allahümme bârik lî filmevt ve fî-mâ ba'del-mevt” okuyanlar, Duha yani kuşluk namazı kılanlar, her ay üç gün oruç tutanlar, yolculukta da vitir namazını terk etmeyenler, ölüm hastalığında, kırk kerre “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü min-ez-zâlimîn” okuyanlar, her gece Yasîn okuyanlar, abdestli olarak yatanlar, devamlı olarak mudara edenler yani dini korumak için dünyalık verenler, gıda maddeleri getirip ucuza satanlar, soğukta gusül abdesti alınca hastalanıp ölenler, her sabah veya akşam devamlı olarak üç kerre “E'ûzü billâhissemî'il'alîmi mineş-şeytânirracîm” ile Haşr sûresinin sonunu 'Hüvallahüllezî'yi okuyanlar Ahıret şehidi olurlar.”
Sual: Şehit olarak ölenlerin bedenleri kabirde çürümez deniyor, böyle bir şey var mıdır?
Cevap: Hiç haram lokma yememiş, takva ehli olan müminlerin bedeni çürümez. Başka sebeple çürümemenin, şehitlik ile alakası yoktur.
Sual: Rengi değişen su ile abdest, gusül alınabilir mi?
Cevap: Bu konuda, Kudûrî şerhinde;
“Bir suya, temiz şeyler karışsa, su ismi değişmedikçe, rengi dönse bile, onunla abdest alınır” denmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.